Dit zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s voor Belgische werkgevers

Het verhogen van de koopkracht van werknemers zonder bedrijven op te zadelen met extra kosten én de arbeidskrapte aanpakken: dat zijn de twee belangrijkste verkiezingsthema’s volgens de bedrijfsleiders in ons land. Om de arbeidskrapte minder nijpend te maken, vragen bedrijven in de aanloop naar de verkiezingen vooral minder administratieve rompslomp en een doorgedreven beleid om langdurig zieken sneller aan het werk te krijgen. Dat blijkt uit een bevraging van Acerta Consult bij 450 ondernemingen.

Voor Belgische werkgevers zijn dit de belangrijkste verkiezingsthema’s …

Voor de Belgische werkgevers zijn verloning en werkgelegenheid dé belangrijkste verkiezingsthema’s. 62,4% van de bevraagde bedrijfsleiders geeft aan dat het verhogen van de koopkracht van werknemers zonder de kost voor ondernemingen te laten stijgen, hét economisch thema van de verkiezingen moet worden. Ze geven daarmee meteen aan dat dat de grootste uitdaging voor de bedrijven op dit moment is. Met stip op nummer 2: het aanpakken van de arbeidskrapte en knelpuntberoepen. 53,7% van de bevraagde werkgevers vinkte dat thema aan als werkpunt voor een volgende regering. Het verhogen van de onderwijskwaliteit (45,9%) en inzetten op meer werkbaar werk (40%) komen op plaats drie en vier. ​

Koopkracht verhogen zonder de loonkost te verhogen

Kathelijne Verboomen, directeur Kenniscentrum van Acerta Consult:

“Het is niet verrassend dat verloning en koopkracht de grootste zorg zijn voor bedrijven en het is dus ook niet verwonderlijk dat ze dit als topprioriteit aanwijzen voor de regering om mee aan de slag te gaan. Langs de kant van de werkgevers gaat dat over de loonkost, langs de kant van de werknemer gaat dat over koopkracht. Werkgevers zouden beide er graag op vooruit zien gaan, maar dan wel zonder dat de kost op de ondernemingen wordt afgeschoven.”

Arbeidskrapte wegwerken met minder administratie, minder zieken en gepaste opleiding

De arbeidskrapte is al jaren nijpend. Om meer vacatures ingevuld te krijgen, denken werkgevers aan makkelijkere en vereenvoudigde administratieve procedures, bv. voor het inschakelen van flexijobbers. Ook vragen de bedrijfsleiders oplossingen om langdurig zieken sneller terug aan het werk te krijgen, en meer kwaliteitsvolle en gerichte opleidingen die aansluiten bij de arbeidsmarkt.

Ziektecijfers blijven hoog ondanks inzet op werkbaar werk

Kathelijne Verboomen: “Rechtstreeks gelinkt aan arbeidskrapte én aan werkbaar werk is het probleem van de langdurig zieken in ons land. Dat zijn er 500.000, meer dan dat er werklozen zijn. En dat ondanks re-integratietrajecten en zelfs boetes voor bedrijven met meer dan gemiddeld langdurig zieken. Ondanks dat werkbaar werk bij de werkgevers hoger op de agenda is komen te staan dankzij thuiswerk, afspraken rond deconnectie en aandacht voor autonomie. Het heeft de ziektecijfers vooralsnog niet echt kunnen terugdringen. Terwijl succes op dat vlak een doorbraak zou kunnen betekenen. Het zou een positieve impact hebben op onze globale economie, onze sociale zekerheid, de algemene welvaart en het individuele welzijn.”

Over de cijfers

Acerta werkt fact-based vanuit eigen cijfers, onderzoeken, bevragingen en externe research. Om te weten welke uitdagingen Belgische werkgevers graag zouden voorleggen aan de volgende regering(en) om in het beleid op te nemen, organiseerde Acerta Consult onder werkgevers uit verschillende sectoren en van verschillende groottes een Pulse-bevraging. Dat zijn korte bevragingen die Acerta Consult regelmatig uitrolt om snel te kunnen peilen naar actuele thema’s en vragen die leven bij werkgevers. Op die manier blijft Acerta Consult voeling houden met de noden van werkgevers. Aan deze Pulse-bevraging namen 447 werkgevers deel uit verschillende sectoren en regio’s en van verschillende grootte.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER