De zin en onzin van executive coaching

Coaching met paarden, ijsbaden in het hoge Noorden, retreats in Ibiza of experimenteren met geestverruimende paddestoelen? Je kan het zo gek niet bedenken, of je vindt wel een zelfverklaarde coach die executives daarmee “naar een hoger niveau tilt”. De laatste tijd komt er meer en meer kritiek op deze praktijken. Maar doen we er bij executive coaching goed aan om het kind met het badwater weg te gooien?

Is coaching een hype of een belangrijk onderdeel van talentontwikkeling in je bedrijf?

Veerle Peeters, Executive Coach en Business Mentor

Als executive wil je niet alleen op bedrijfsniveau stevige ambities waarmaken, maar ook op persoonlijk vlak. Een CxO rol is tenslotte topsport. Daar speelt de markt van executive coaching handig op in. Want, hoewel je technische kennis en vaardigheden doorgaans binnen het bedrijf ontwikkeld worden, blijf je als executive vaak op je honger als het gaat om inzicht in en controle krijgen over je eigen gedrag en dat van anderen. Of het nu gaat om zelfinzicht, beter communiceren en overtuigen, omgaan met frustraties, assertiever of een betere leider worden.

Werkt executive coaching?

Executive coaching beoogt om via een individuele begeleiding jouw effectiviteit als executive te verhogen door je zelfinzicht en leiderschapscompetenties te vergroten. Maar doet het dat ook? Het antwoord daarop is te vinden in de methode die de executive coach gebruikt. We laten ons vaak leiden door de innemende persoonlijkheid, de sterke marketing of de eenvoud van modellen – denk aan de befaamde ‘persoonlijkheidstests’ met kleurtjes die helaas evenveel inzicht bieden in je eigen psyche als een horoscoop. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat heel wat methodes hoogstens een Pygmalion (self-fulfilling prophecy) effect hebben.

Daarop bestaat gelukkig een uitzondering. Binnen een therapeutische context zegt de wetenschap dat cognitieve gedragstherapie de meest effectieve aanpak biedt om gedragspatronen te doorbreken. Bij angsten zou het toepassen van het voorziene protocol zelfs tot een succesratio van zo’n 70% leiden. Wie op zoek is naar een duurzaam effect van coaching, kan dus best uitkijken naar een wetenschappelijk onderbouwde methodologie. De gebruikte methodologie blijkt bovendien veel belangrijker dan bijvoorbeeld de persoonlijkheid van de coach. Al zijn er langs de kant van de executive coach wel een aantal elementen die verder kunnen bijdragen tot het succes van een coachingtraject.

Hoe kies ik mijn coach?

  • Een goede executive coach heeft volgende troeven:
  • is deskundig in het toepassen van bewezen effectieve methodes en tools;
  • heeft een sterk inzicht in mensen en een groot empathisch vermogen;
  • biedt een maatwerk 1:1 traject aan op jouw ritme;
  • heeft bij voorkeur een bredere kijk op organisaties door eigen corporate ervaring en begrijpt wat er op jouw niveau speelt;
  • is een neutrale sparring partner met kritische blik die jou durft uitdagen;
  • zoekt naar duurzame groei en niet naar recurring business;
  • heeft een hoge integriteit en confidentialiteit: houdt zich aan een gedragscode.

Impactvolle en duurzame talentontwikkeling

Meer en meer bedrijven zijn overtuigd van het belang van opleiding en ontwikkeling als investering in hun menselijk kapitaal. Ze beseffen hoe dit de organisatie futureproof maakt. Investeren in de ontwikkeling van executives is investeren op het hoogste en meest impactvolle niveau in je organisatie. Door daarop in te zetten zorgen bedrijven niet alleen voor tone at the top en een dripple down effect van sterk leiderschap. Het zorgt tevens voor talentretentie op sleutelposities.

Of hoe een executive het uitdrukte toen het bedrijf een stukje van haar bonus omzette naar een executive coaching jaarprogramma: “dit wou ik al zo lang. Het is het mooiste geschenk dat ik professioneel al mocht ontvangen. Hier zal ik nog jaren van genieten.”

Deze gastblog werd geschreven door Veerle Peeters

Als Executive Coach & Business Mentor begeleidt Veerle Peeters ondernemers en executives van snel veranderende organisaties naar meesterschap in business strategie, executive en persoonlijk leiderschap.

www.veerlepeeters.com

[foto Flareframes]

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER