PARTNERCONTENT

De wetenschap achter talentontdekking: hoe assessments objectiviteit brengen in een krappe arbeidsmarkt

In deze spotlight reeks geeft Karen Celen, General Manager van Thalento, 5 redenen waarom het loont om in te zetten op assessments, zeker in tijden van crisis en arbeidsmarktkrapte.

In een tijdperk waarin de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, ervaren organisaties aanzienlijke uitdagingen bij het vinden van de juiste kandidaten. Hoe kan je nu zeker zijn dat je de persoon met de juiste skills aanwerft? Hoe ga je een kandidaat aftoetsen aan je verwachtingen?

Klassieke wervingsprocessen die zich enkel richten op een cv, voorbije studies en werkervaringen zijn vatbaar voor persoonlijke voorkeuren. Heb je een kandidaat die dezelfde, interessante hobby uitoefent? Dan kan je je wel eens laten leiden door je gevoel en trappen in een valkuil die we subjectiviteit noemen. Zonder dat je het goed en wel beseft, maak je beslissingen vanuit je buikgevoel, eigen indrukken of persoonlijke voorkeuren en dit leidt tot oneerlijke selectie en bestaat de kans erin dat je de meest bekwame persoon over het hoofd ziet.

Door assessments in te voeren krijg je toegang tot gestandaardiseerde methodes en objectieve informatie over de persoon. Hierdoor kan je iemands professioneel functioneren beter inschatten. Je krijgt inzichten in persoonlijkheidskenmerken, cognitieve vaardigheden, capaciteiten en competenties. Dit vermindert de impact van subjectiviteit en verhoogt de betrouwbaarheid van het selectieproces.

Door middel van assessments laat je dus objectiviteit domineren en stelt het jou in staat om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van feitelijke elementen. Hierdoor stijgt de kans op het aanwerven van de juiste persoon aanzienlijk.

Eén van de belangrijkste voordelen van assessments in een krappe arbeidsmarkt is het vermogen om sterktes en talenten te identificeren. In plaats van uitsluitend te focussen op ontbrekende studies of ervaringen, bieden assessments een uitgebreid beeld van de sterke punten en potentieel van een kandidaat. Dit stelt organisaties in staat om te begrijpen welke specifieke vaardigheden en talenten een kandidaat kan bijdragen aan de organisatie.

In de War for Talent richten veel organisaties hun pijlen op jong professionals of schoolverlaters die vandaag de dag veel bewuster nadenken over hun professionele loopbaan en hun carrière echt in handen nemen. Vaak hebben deze starters het voor het kiezen.

Door assessments in te zetten creëer je een gelijk terrein voor kandidaten, help je talenten identificeren en laat je zien dat je om mensen geeft.

Op deze manier wordt de meest geschikte kandidaat daadwerkelijk gekozen. Een objectieve beoordeling bekrachtigt een werkomgeving waar persoonlijke groei mogelijk is en vergroot op zijn beurt het vertrouwen in het selectieproces. En daar waar vertrouwen is, groeit loyaliteit.

+++

Meerwaarde van assessments ook ontdekken?
Ga naar de contactpagina en vul het formulier in: https://www.thalento.com/en/contact

visual talento 3

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER