De ramadan gaat van start: 7 tips

Op woensdag 22 maart 2023 gaat de Ramadan van start. Een maand lang vasten moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang. En dit kan een impact hebben in je organisatie. Hoe pak je dit nu het best aan als werkgever? Hr-dienstengroep Liantis geeft 7 tips en benadrukt het belang van goede afspraken en wederzijds respect.

Ramadan op de werkvloer

De Ramadan kan voor de medewerkers die zich hiervoor engageren een zware periode zijn. De normale werkdag gaat gewoon z’n gangetje terwijl het dagritme van deze vastende medewerkers drastisch wijzigt. Doordat de maaltijden plaatsvinden na zonsondergang, kan een medewerker vermoeid of minder geconcentreerd zijn. Maar ook het frustratie- en/of stressniveau van de collega’s in kwestie kan tijdens deze maand hoger liggen.

Communicatie is cruciaal

In principe zijn er geen specifieke regels waar je als werkgever rekening mee moet houden. Een goede werkgever denkt sowieso aan de noden en belangen van álle medewerkers. Uitzonderingen toelaten op de werkvloer is zeker niet evident en kan eventueel tot onderlinge frustraties of conflicten leiden. Door in onderling overleg goede afspraken te maken en wederzijds respect te tonen, zorg je ervoor dat iedereen veilig, productief en gemotiveerd aan het werk blijft.

Het is wel belangrijk dat je een duidelijk kader creëert met afspraken waarin zowel vastende als niet-vastende medewerkers zich kunnen vinden. “Zo kan je als werkgever bijvoorbeeld in een cao of in het arbeidsreglement afspraken opnemen over religieuze feestdagen van medewerkers en de bijhorende werk- en pauzetijden. Het is wel belangrijk om hier goed over na te denken zodat er geen discussies ontstaan tussen medewerkers onderling. Wie weet kan je tijdens deze periode extra (betaalde) pauzes voorzien voor àlle medewerkers om net de band en het begrip voor mekaar te versterken”, bevestigt juridisch expert Matthias Debruyckere van Liantis.

Belangrijke stelregels

In alles wat je onderneemt als werkgever rond de Ramadan, zijn er volgens Liantis drie belangrijke stelregels:

  1. Zorg dat de veiligheid van de betrokken medewerker(s) en zijn/haar collega’s niet in het gedrang komt.
  2. Zorg dat de gemaakte afspraken in regel zijn met het arbeidsreglement.
  3. Bevorder solidariteit en begrip tussen de collega’s op de werkvloer.

7 tips

  1. Toon begrip, interesse en respect.
  2. Breng in kaart welke medewerkers deelnemen en bespreek mogelijke gezondheidsrisico’s met de arbeidsarts.
  3. Bied lichter werk aan en herverdeel bepaalde taken in overleg met het team.
  4. Stel niet-dringende fysiek zware activiteiten uit.
  5. Plan de werkverdeling goed in en zorg binnen het team voor een mix van vastende en niet-vastende medewerkers.
  6. Denk na over een flexibel werkschema met bijvoorbeeld extra pauzes.
  7. Bied – indien mogelijk – flexibele werktijdregelingen zoals nachtshiften, thuiswerk… aan.

“Wederzijds respect is belangrijk op de werkvloer, dus probeer dit als werkgever positief te stimuleren. Zo creëer je een werkplek waar mensen graag en gemotiveerd aan de slag zijn. En dat is een goede zaak voor je medewerkers én je organisatie”, besluit Liantis.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER