PARTNERCONTENT

De kunst van waardering: de kracht van authentieke erkenning

Griet Deca biedt in deze blogreeks ‘Try a different angle voor meer welzijn en werkgeluk’ een eigen kijk op actuele HR topics met telkens één doel voor ogen: hoe zet je je mensen centraal? Dat is niet enkel goed voor de medewerkers in je organisatie, maar ook voor het resultaat van je bedrijf.

Waardering is niet simpelweg een kwestie van een “goed gedaan” voor voltooide taken of prestaties, maar eerder een diepgaand begrip van het individu als geheel. Het draait om het zien van de mens achter de titel, het erkennen van hun unieke bijdragen en het vieren van de weg die ze hebben afgelegd. In essentie is waardering een daad van erkenning van iemands menselijkheid en waarde.

Een cruciaal element van authentieke waardering is timing. Als een dirigent die het juiste moment kiest om een crescendo te laten weerklinken, vereist het geven van erkenning finesse en inzicht. Het is niet alleen de grote prestaties die aandacht verdienen, maar ook de kleine overwinningen en de geleverde inspanningen. Helaas worden die nog te vaak over het hoofd gezien. Door te leren de nuances van timing te begrijpen, kunnen leiders een symfonie van ondersteuning creëren die de hele organisatie doet swingen.

Maar zoals bij elke kunstvorm, vereist waardering ook oefening en toewijding. Om verder te kunnen raken dan oppervlakkige complimenten, is oprechte interesse nodig in de professionele en persoonlijke groei van teamleden. Dit wordt vooral bereikt door regelmatige connectie momenten, dus maak van die een-op-een-gesprekken geen zeldzame gebeurtenis. Maak oprechte conversaties mogelijk waarbij managers niet alleen luisteren naar de behoeften en ambities van hun team, maar ook actief betrokken zijn en als gids fungeren op hun ontwikkelingsreis. Deze gesprekken hoeven trouwens zeker niet altijd formeel ingepland te worden, maar vragen vooral om regelmaat – denk maar aan de ongedwongen gesprekken aan het koffieapparaat of tijdens (lunch)pauzes, maar ook aan alle spontane conversaties die mogelijk worden door een open-deur aanpak.

Bovendien heeft authentieke waardering een voedingsbodem van transparantie en sterke communicatie nodig. Het is moeilijk om te bloeien in een omgeving waar feedback schaars is en prestaties zelden worden (h)erkend. Maar in een cultuur van openheid, waar steeds eerlijk wordt gecommuniceerd, waar het dan ook nog eens psychologisch veilig is waardoor allerlei meningen en vragen vrijuit mogen worden gegeven, wordt niet alleen de motivatie van medewerkers versterkt, maar vind je een warme, betrokken en loyale werkplek.

Ten slotte is de meest waardevolle vorm van waardering geen louter verbale versie, maar een ook een optelsom van daden. Dat kan zich manifesteren in kansen voor professionele ontwikkeling, flexibele werkschema’s die een gezonde balans tussen werk en privé mogelijk maken, een échte vierdagenwerkweek of zelfs eenvoudige gebaren zoals een oprechte dankbetuiging, een glimlach of een random act of kindness.

Dus laten we waardering niet zien als een af te strepen vakje op onze to-do lijst, maar eerder als een kunstvorm die de kern vormt van een bloeiende werkplekcultuur. Laten we de penseelstreken van authenticiteit, timing en oprechte betrokkenheid gebruiken om een meesterwerk van waardering te creëren waarin onze teams kansen krijgen op oprecht en authentiek werkgeluk. Want in de kunst van waardering schuilt de kracht om niet alleen prestaties te verheffen, maar ook de menselijke ziel te voeden.

+++

Griet Deca

Als Co-Founder van Tryangle heeft Griet Deca een missie van 2 millimeter: Ervoor zorgen dat jij na je werkdag naar huis gaat met je mondhoeken 2 millimeter de hoogte in. En dat zorgt voor zo’n andere wereld dan wanneer je thuiskomt met je mondhoeken die 2 millimeter naar beneden hangen…

Tryangle werkt elke dag samen met organisaties aan het welzijn en werkgeluk van medewerkers onder de vorm van training, coaching, teambuilding en advies.

www.tryangle.be

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER