De kracht van een inspirerend leerverhaal

Ludo Verstraete is een bezielend spreker en schrijver over leiderschap, cultuur en HR. Voordien bouwde hij een veelzijdige HR carrière uit. Tot augustus 2022 was hij HR Director van DELA België. Zijn ervaring bundelde hij ondertussen in het boek ‘Waardering werkt’ dat in oktober 2023 verschijnt. In de column kHRitisch bekijkt hij het #ZigZagHR thema van de maand vanuit een puntig en prikkelend perspectief.

Het succes van een leercultuur hangt voor een groot deel af van het engagement van de medewerker. Als een organisatie niet kan uitleggen waarom het vandaag belangrijk en noodzakelijk is dat je als medewerker voortdurend leert, dan zal die medewerker minder geëngageerd zijn om dat daadwerkelijk te doen.

Creëer dus een geloofwaardig verhaal waardoor de medewerker zelf voelt dat leren en ontwikkelen geen vrijblijvende keuze is, maar een noodzaak om in deze wereld, privé en professioneel, weerbaar en veerkrachtig door het leven te gaan.

Om dat verhaal te schrijven, geef ik je enkele elementen mee, die ik ook in mijn boek ‘waardering werkt’ heb opgenomen. Misschien kunnen ze je inspireren.

Uit onderzoek van Deci en Ryan blijkt dat de grootste motivator om met goesting te werken de mogelijkheid is om voortdurend te groeien. Medewerkers willen een job die ertoe doet, waar ze de nodige autonomie krijgen en nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Als je weet dat amper één op vijf medewerkers echt geëngageerd is, dan is het nuttig een goed gesprek aan te gaan met je medewerker, onder meer over het belang van voortdurende ontwikkeling en over de toekomstperspectieven die dat biedt. Een geëngageerde medewerker beseft dat zijn job tussen hier en drie jaar er helemaal anders kan uitzien. Het pleit in zijn voordeel dat hij nu al de nodige stappen zet.

Zo’n gesprek zal er ook toe leiden dat de medewerker meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn krijgt. Hij zal merken dat leren en ontwikkelen innovatie en creativiteit stimuleert. En dat hij op die manier zinvol bezig kan zijn. Als hij ziet dat hij door groei en ontwikkeling in staat is om nog productiever te zijn, of nieuwe kansen in de organisatie krijgt (nieuwe projecten, promotie, …), dan zal dit zijn motivatie absoluut ten goede komen.

Zorg dus voor een coherent verhaal dat je leidinggevende inspirerend kan vertellen aan de medewerkers. Bouw een visie rond leren en ontwikkelen. Vertrek daarbij vanuit je algemeen bedrijfsbeleid. Dat maakt het net wat gemakkelijker om je medewerkers te overtuigen om in die leercultuur te stappen. Zodat ze uiteindelijk spontaan de regie in handen nemen van hun eigen groei en ontwikkeling

Ludo Verstraete

CCaroline Dupont Photography 210917nr113753 Ludo Verstraete Dela VOORKEUR min scaled e1676445918928

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER