PARTNERCONTENT

ChatGPT, jouw nieuwe HR assistent?

Eind 2022 dropte OpenAI een technologisch bommetje door ChatGPT te lanceren. Deze chatbot met artificiële intelligentie verbluft door haar accurate antwoorden op vragen van gebruikers. Wat betekent dit taalmodel voor jou als HR professional? Hoe kan je het omarmen om aan tijd en efficiëntie te winnen?

De ideale schrijfassistent

Allereerst kan ChatGPT je helpen bij het opstellen van documenten, gaande van beleidsdocumenten en werkhandleidingen tot presentaties en brieven. Akkoord, een belangrijk rapport zal zichzelf niet schrijven door de chatbot. Maar je kan het programma zien als de ideale schrijfassistent. Het levert een eerste tekstversie en daarna kan jij veranderingen aanbrengen.

Tijdwinst gegarandeerd.

Ten tweede biedt ChatGPT een goede manier om te communiceren met medewerkers. De chatbot kan geïntegreerd worden in interne communicatieprogramma’s of externe diensten als Slack. Als HR professional is het mogelijk om consistente antwoorden te programmeren over bijvoorbeeld verlofdagen of een openstaande vacature. Je kan de tool ook gebruiken om nieuwe medewerkers welkom te heten. Zo kan je de chatbot een welkomstmail laten schrijven. Hierin kan je informatie meegeven over bedrijfsprocedures, voordelen voor werknemers en de volgende stappen in de onboarding.

Door de basisinformatie uit te besteden aan de chatbot, kan jij jouw nieuwe collega meer inhoudelijk begeleiden.

Samen brainstormen

Naast een goede communicator, is ChatGPT ook een handige denkpartner. Wanneer je het programma begint te gebruiken, kunnen de antwoorden van de chatbot vrij generiek overkomen. Maar hoe gerichter je vragen stelt en hoe meer je het programma voedt met context over je eigen business, hoe slimmer ChatGPT wordt. Op die manier vind je een creatieve sparringpartner als je op zoek gaat naar innovatieve ideeën.

Jij zorgt voor de intellectuele input, ChatGPT vult die aan met nieuwe context en inhoud.

Snelle rekrutering

Wist je dat artificiële intelligentie ook een gemakkelijk hulpmiddel is bij de rekrutering? ChatGPT assisteert bij het opstellen van functiebeschrijvingen of sollicitatievragen. En je hoeft niet meer alleen cv’s te doorploegen. Heb je bijvoorbeeld verschillende interessante kandidaten voor een openstaande functie? Dan kan je vragen aan ChatGPT om een samenvatting te maken van alle cv’s op basis van opleidingsniveau. Zo kan jij de kandidaten sneller vergelijken.

Maar net als mensen, kampt het programma ook met vooroordelen. Zo is er kritiek op het feit dat ChatGPT stereotypen bevestigt op het vlak van afkomst en gender.

De antwoorden van de chatbot zijn immers even gekleurd als de bronnen waarop ChatGPT zich baseert, geschreven door… mensen. Het is dus aangeraden om de codering van de chatbot niet door één persoon te laten doen. Een divers panel zorgt voor een meer evenwichtige visie.

Gebruik jij ChatGPT al?

Als HR professional loont het echt de moeite om vandaag ChatGPT te gebruiken. Met artificiële intelligentie automatiseer je alledaagse taken, schrijf je sneller communicatieteksten en vergemakkelijk je het selecteren van kandidaten. De tijd die je investeert in het leren werken met ChatGPT, win je daarna dubbel en dik terug.

In 2023 kan jij dus eindelijk die vervelende, repetitieve taken uitbesteden aan jouw eigen personal assistent. Hierdoor komt er tijd vrij voor het strategische en menselijke aspect van HR, datgene wat jouw job net boeiend maakt. Want alleen jij kan als geen ander technische én emotionele vaardigheden van kandidaten afwegen, met empathie luisteren naar wat er leeft bij de werknemers en maken dat mensen graag werken voor jouw bedrijf.

Dankzij ChatGPT ligt de klemtoon weer helemaal op de H in HR en heb jij meer tijd voor je personeel.

+++

Zelf aan de slag met ChatGPT?

Ondanks ChatGPT toch nog nood aan het aanscherpen van je rekruteringsvaardigheden?

>> Ontdek dan meer dan 22 recruitmentopleidingen via to.ncoi.be/rekrutering

XX FOTO 90 91 EXPERT NCOI LOGO PNG

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER