Boomerang werknemers als antwoord op arbeidsmarktkrapte?

Uit een recente enquête van internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters blijkt dat 55% van de Belgische werknemers openstaat voor een terugkeer naar een vorige werkgever, wat een cruciale oplossing kan zijn voor het wereldwijde tekort aan talent.

Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters:

“Het terughalen van ex-werknemers kan aanzienlijk bijdragen aan het verlichten van de druk op organisaties in de krappe arbeidsmarkt waar heel wat vacatures moeilijk in te vullen zijn.”

Salaris speelt belangrijke rol

Belangrijkste inzichten uit het onderzoek omvatten de motivaties van ‘boomerang werknemers’. 38% geeft aan dat een beter salaris hen zou verleiden om terug te keren, terwijl anderen een verbeterde bedrijfscultuur of een meer bevredigende functie zoeken.

Het onderzoek onthult eveneens dat 79% van de werkgevers positief staat tegenover het opnieuw in dienst nemen van waardevolle ex-werknemers, wat aantoont dat er een grote bereidheid is om deze potentieel waardevolle bron van talent te benutten. 15% blijft voorzichtig, 6% is er geen voorstander van.

Özlem benadrukt het belang van een positieve offboarding-ervaring en het trainen van het management team om de deur open te houden voor een eventuele terugkeer van waardevolle ex-medewerkers. Ze adviseert organisaties om actief contact te zoeken met voormalige werknemers, vooral wanneer het tekort aan talent een probleem vormt op de werkvloer.

Ozlem 06 shoot2022 1200x628

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER