Boekentip: Waarom aandacht de essentie is

Met de baseline Geconnecteerd leiderschap in een hybride wereld eist het boek Waarom aandacht de essentie is vanzelf een prominente plek op in een editie over leiderschap anno 2022. Eerst zet Bieke Van Gool, leiderschapsadviseur en faculteitslid van Antwerp Management School, de puntjes op de i: met haar uiteenzetting over aandacht heeft ze het niet alleen over focus of concentratie, maar ook over openheid en empathie:

“Mensen voelen zich verbonden met elkaar wanneer ze zich belangrijk voelen voor elkaar. Er is geen echte verbinding mogelijk als je er niet in slaagt, al is het maar even, door de bril van de ander te kijken. Oprechte aandacht leidt tot loyaliteit en (h)echtere samenwerking.”

Zo kunnen we meteen de sprong naar het kernconcept geconnecteerd leiderschap maken, want dat “betekent leiden vanuit verbinding én in verbinding, als individu, team of organisatie. Het gaat evengoed om de verticale connectie – de verbondenheid met je dromen, denken en doen – als om de horizontale connectie – de verbondenheid met de hybride wereld, de realiteit, de mensen rondom jou. Geconnecteerde leiders schakelen continu op basis van de situatie.”

Het komt er dus ook op aan om vlot te kunnen meebewegen in deze nooit meer stilstaande wereld. En daarover verkondigt Bieke Van Gool een hoopvolle boodschap: dat kan je leren. Het laatste deel van haar boek besteedt ze dan ook aan de ontwikkeling van geconnecteerd leiderschap. Nog sterker dan in de eerste luiken, treedt daar de dagelijkse praktijk naar voren. Zo worden inzichten en technieken om impact te vergroten en leiderschap te ontwikkelen gebundeld, wat uitmondt in 33 praktische handvatten.

We krijgen niet alleen tips en voorbeelden geserveerd, maar evengoed een intermezzo met Joost Callens, de CEO van De Camino Groep (onder andere Durabrik). Hij verwijst naar paardrijden, waarbij je verbinding moet maken vooraleer je daadkrachtig kan aansturen: “Ik leerde vooral dat, zodra de verbinding er is, je daar niet in moet blijven hangen door het paard te blijven strelen en toe te fluisteren. Maar evengoed dat je, zodra je het paard in actie hebt gekregen, je het niet moet blijven aanvuren.”

Daarmee raakt hij het fundament van geconnecteerd leiderschap: het kundig balanceren tussen draagkracht en daadkracht.

XX FOTO 62 BOEKENCOVER Waarom aandacht de essentie is

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER