Belgische bedrijven verwachten geen ontslaggolf door ChatGPT en Artificiële Intelligentie

De steeds grotere aanwezigheid van Artificiële Intelligentie (AI) op de werkvloer zal niet tot een grote ontslaggolf leiden. Dat zegt het gros van de Belgische bedrijfsleiders in een bevraging uitgevoerd door hr-dienstenbedrijf Acerta. Zelfs nu allerlei AI-tools waaronder ChatGPT al goed ingeburgerd zijn, geven 8 op de 10 ondernemers aan dat ze nog steeds even veel personeel nodig hebben. Slechts 14% verwacht mensen te moeten ontslaan. “Toch mogen bedrijven niet al te licht omspringen met de mogelijke impact van AI op de werkvloer.

“Personeelsbestanden zullen misschien niet krimpen, maar de jobinhoud van heel wat jobs verandert wel grondig”.

Nauwelijks ontslagen door AI

ChatGPT en andere Artificiële Intelligentie (AI) palmen steeds meer werkvloeren in, maar de toegenomen automatisering en robotisering zullen niet tot massale ontslagen leiden. Dat geven de Belgische bedrijfsleiders aan in een bevraging van Acerta die bij 250 bedrijven peilde naar de impact van AI op het werk. Meer dan acht op de tien werkgevers (82%) maken de inschatting dat ze zelfs met doorgedreven AI nog altijd evenveel mensen zullen nodig hebben. Slechts 14% verwacht dat AI hun personeelsbestand zal doen krimpen. 4% verwacht juist meer mensen nodig te zullen hebben.

Hannelore Van Meldert, experte rekrutering en talent ontwikkeling van Acerta Consult :

“Dat een ruime meerderheid van de werkgevers AI niet ziet als een bedreiging voor het personeelsbestand, is op zich goed nieuws. Tegelijk is het wel belangrijk dat bedrijven de impact van AI op de werkvloer op de agenda zetten. Want zelfs als AI geen of nauwelijks impact heeft op het aantal personeelsleden, dan zal het toch impact hebben op welke rol die mensen zullen spelen in de organisatie in de nabije toekomst. Artificiële intelligentie zal de inhoud van werk sowieso grondig veranderen de komende jaren.”

AI training

Is de gemiddelde werknemer wel voorbereid dat AI zijn/haar job binnenkort grondig verandert? Volgens de bevraagde bedrijfsleiders op dit moment niet. De helft (51%) van de werkgevers geeft aan dat hun personeel inhoudelijk nog extra moet klaargestoomd worden om goed met AI-tools, waaronder Chat GPT, om te gaan. Toch maken heel wat bedrijven nog geen haast met de voorbereiding: 56% van de ondernemingen is nog niet bezig met de bijscholing van hun personeel.

Hannelore Van Meldert:

“1 op de 2 werkgevers oordeelt dus dat personeel extra voorbereiden op AI niet hoeft. Nochtans mogen werkgevers niet té gerust zijn in de impact van AI. De adoptie van AI zal immers maar succesvol zijn als ze gepaard gaat met de nodige training op de werkvloer. Want de bijdrage van AI is zelden een resultaat op zich, het komt erop aan om de informatie van AI correct te interpreteren en dat vraagt wel degelijk opleiding.”

Over de cijfers

De gegevens komen uit de ​ panelbevraging van Acerta die op kwartaalbasis wordt afgenomen. Het betreft een werkgeversbevraging die in de periode van 8 juni tem 28 juni 2023 werd afgenomen en waaraan meer dan 250 werkgevers-vaste panelleden deelnamen. ​

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER