Baker McKenzie brengt kaartspel uit over grensoverschrijdend gedrag

Het arbeidsrecht team van Baker McKenzie Amsterdam lanceert ‘The complaints challenge’. Met dit kaartspel kunnen werkgevers aan de hand van relevante casussen en gerechtelijke uitspraken een gesprek starten over onveilige situaties en ongewenst gedrag op de werkvloer.

Om dit onderwerp nog meer onder de aandacht te brengen, organiseert het arbeidsrecht team van het advocatenkantoor op 12 december een seminar voor CEO’s, General Counsels en HR-directeuren van multinationals. Tijdens dit evenement ontvangt regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, het eerste exemplaar van het kaartspel.

In ‘The complaints challenge’ staan casussen en gerechtelijke uitspraken van de afgelopen vijf jaar beschreven over pesten en ander (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Op basis van de situatiebeschrijving en aanklachten kunnen deelnemers samen inschatten welke juridische gevolgen hieraan verbonden zaten. Die inschatting toetsen ze vervolgens aan de daadwerkelijke uitspraak van de rechter.

“Waar pesten en ongewenst gedrag op de werkvloer voorheen geen topic was, ontvangen we nu bijna dagelijks gerelateerde klachten vanuit bedrijven binnen onze arbeidsrechtpraktijk”, zegt Mirjam de Blécourt, arbeidsrechtadvocaat en initiatiefnemer van het kaartspel. “Toch blijft dit thema lastig bespreekbaar. Daarom hebben we dit spel ontwikkeld, waarbij iemand een casus voorlegt en anderen daarover vragen stellen. Het gesprek dat daaruit voortkomt, helpt directieleden met het signaleren van ongewenst gedrag op de werkvloer en wat ze daar zelf tegen kunnen doen.”

Seminar

De officiële lancering en verspreiding van het kaartspel gebeurt tijdens een inhoudelijk seminar op 12 december. Tijdens dit evenement bespreekt De Blécourt samen met arbeidsrechtadvocaten Daniëlle Pinedo, Anna van Bracht en Jim Vrijaldenhoven het juridische kader van grensoverschrijdende uitdagingen op de werkplek. Hierbij is regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, als special guest aanwezig. Pinedo: “Dit onderwerp moet breder onder de aandacht komen, zeker op de werkvloer. Dus zetten wij ons in het taboe te doorbreken. Het seminar met regeringscommissaris Hamer is een mooi startmoment om ongewenst gedrag op de werkplek bespreekbaar te maken.”

Samenwerking met Rijksmuseum

Niet alleen de inhoud, maar ook het ontwerp van ‘The complaints challenge’ spreekt aan. Zo bevat het beelden vanuit het Rijksmuseum, waaronder pronkstukken als Het melkmeisje en De Nachtwacht. De sponsorsamenwerking tussen Baker McKenzie en het museum nadert alweer het 17-jarig jubileum. De Blécourt: “Wij zijn erg trots op ons partnership met het Rijksmuseum, en zijn blij dat we dat op deze manier weer onder de aandacht kunnen brengen.”

Het kaartspel ‘The complaints challenge’ is op 12 december na afloop van het seminar beschikbaar voor genodigde gasten. Er is nog zeer beperkte beschikbaarheid voor deelname aan het seminar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Shanice Keijlard, Event Manager a.i. van Baker McKenzie Amsterdam, via [email protected].

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER