Ambitieus charter zet werknemer centraal in het nieuwe normaal

COVID 19 heeft de werkplek en mobiliteit voorgoed veranderd. De Lijn, Antwerp Management School en Jobat lanceren een ambitieus charter voor organisaties om de mens centraal te zetten in het nieuwe normaal van hybride werken en slimme mobiliteit.

Waarom in tijden van crisis een charter rond mobiliteit en hybride werken* lanceren voor organisaties?

De schokgolven die doorheen onze maatschappij gaan ten gevolge van COVID-19 hebben een impact op de mobiliteit en het welzijn van medewerkers. Er waren de positieve effecten op de mobiliteit zoals minder files en minder stress die ermee gepaard gaan. Anderzijds ervaart de werknemer ook nieuwe vormen van stress, zoals de gepercipieerde onveiligheid van de werkomgeving, een moeilijke thuiswerksituatie, de onzekerheid hoe die thuiswerksituatie zal evolueren, de onthechting met de organisatie en de collega’s door het vele thuiswerken, enz.
Iedereen in HR en ver daarbuiten voelt het dan ook aan: we bevinden ons op een kantelpunt van hoe we werk en mobiliteit organiseren. Dit is het moment om mobiliteit definitief rond de medewerker te organiseren, in plaats van rond de werkplek. Dit is het moment voor organisaties om de uitdagingen die gepaard gaan met hybride werken te vertalen naar een uitgewerkt beleid waarin de medewerker centraal staat.

Wat is de focus van het charter Baanbrekende Werkgever?

Antwerp Management School, De Lijn en Jobat zetten daarom hun schouders onder een ambitieus charter Baanbrekende Werkgever dat organisaties oproept om de huidige uitdagingen rond hybride werken en mobiliteit te vertalen naar een duidelijk en mensgericht beleid.

Organisaties kunnen vanaf vandaag het charter ondertekenen. Daarmee geven ze de intentie aan om volgende pijlers te integreren in hun beleid 2021:

  1. Minder onderweg
  2. Mensgericht beleid rond hybride werken
  3. Slimmer en groener onderweg
    De volledige inhoud van het charter en de drie pijlers kan je hier nalezen

Wie kan het charter Baanbrekende Werkgever onderschrijven?

Het charter kan onderschreven worden door alle organisaties met meer dan 20 werknemers. Het charter wordt ondertekend door de bedrijfsleider/zaakvoerder of HR- eindverantwoordelijke van de organisatie.

Wat willen de initiatiefnemers hiermee bereiken?

Het charter Baanbrekende Werkgever geeft organisaties een kader en extra stimulans om de nieuwe uitdagingen naar hybride werken en mobiliteit te verankeren in een beleid waarin de werknemer centraal staat.
Dit charter wil daarnaast ook de start zijn van een dialoog over hybride werken en nieuwe slimme mobiliteitsoplossingen; een dialoog tussen organisaties onderling, maar ook een dialoog tussen werkgever en werknemer, een dialoog tussen organisatie en syndicale partners, én een dialoog tussen organisaties en politieke stakeholders.
Door de medewerker centraal te plaatsen binnen het charter Baanbrekende Werkgever streven de initiatiefnemers De Lijn, AMS en Jobat ernaar een significant positieve impact te genereren op het welzijn van werknemers. We zijn ervan overtuigd dat dit betere welzijn ook een positief effect zal hebben op de ervaring en de tevredenheid van de klanten van de organisaties die de elementen van dit charter opnemen in hun beleid.

Wie heeft meegewerkt aan dit charter?

Het charter is een initiatief van De Lijn, AMS en Jobat . De initiatiefnemers wensen ook de organisaties te bedanken die een voortrekkersrol hebben opgenomen bij het schrijven van het charter: SD Worx, Better Minds at Work, Elia, Telenet, Novartis, Aquafin en KPMG.

*Met hybride werken wordt bedoeld de combinatie van thuiswerken, werken op kantoor of telewerken (op een derde locatie) waarbij er gestreefd wordt naar plaats- en tijdsonafhankelijk werken.

bcc8cc1d cd5d 459a b5db 7e62aac5b2ca

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER