Amai! Vlaanderen kiest AI-toepassing van ACA Group voor mensen met een visuele beperking

De LiLi-app van ACA Group is door Amai! (een initiatief van de Vlaamse overheid) geselecteerd, en door het publiek verkozen als het beste mobiliteitsproject van het jaar. De innovatieve applicatie, die gebruikmaakt van Artificiële Intelligentie (AI), stelt mensen met een visuele beperking in ​ staat om zelfstandiger en veiliger te reizen, wat een belangrijke stap is in de richting van inclusieve mobiliteit. ACA Group ontwikkelde de LiLi-toepassing ​ in een consortium met blindenzorg Licht en Liefde VeBes, Vives Hogeschool, Open Street Map België en de stad Brugge.

Personen met een visuele beperking zijn vaak afhankelijk van anderen voor hun ​ mobiliteit. Hun beperking limiteert hun activiteiten buitenshuis, en hun sociale of ​ professionele leven lijdt eronder. De LiLi-app (Licht en Liefde) biedt een blinde of ​ slechtziende de mogelijkheid om zich veilig en zelfstandig te verplaatsen op de ​ openbare weg. ​

img 004 min

Betrouwbare route dankzij AI

Met de innovatieve toepassing kunnen blinden of slechtzienden op een duurzame manier de betrouwbaarste route vinden tussen twee locaties en deze veilig te voet afleggen. De app biedt daarnaast nuttige auditieve instructies op een smartphone voor herkenbare punten op de route, waardoor het oriënteren en navigeren makkelijker wordt.

Daarbij wordt ​ gebruik gemaakt van AI, toegepast op datasets die geschikt zijn voor het bepalen van de ​ ideale reisroute. De toepassing houdt rekening met specifieke infrastructuur die voor mensen met een visuele handicap aanwezig is in het straatbeeld zoals tactiele tegels, ​ verkeerslichten met rateltikkers en andere.

“De ontwikkeling van de LiLi-app markeert een belangrijk keerpunt in de toepassing van AI voor maatschappelijk welzijn”, aldus Alexander Frimout, AI expert van ACA Group. “Ons doel is om een tool te creëren die niet alleen technologisch geavanceerd is, maar ook daadwerkelijk levens verandert. Door AI te integreren in de dagelijkse mobiliteit van mensen met een visuele beperking, stellen we hen in staat om met meer vertrouwen en zelfstandigheid te navigeren. Dit project is een prachtig voorbeeld van hoe technologie en menselijk inzicht samen kunnen komen om echte, positieve impact te creëren in onze gemeenschap.”

Ronny Ruyters, CEO van ACA Group, vult aan: “Deze AI-toepassing voor mensen met een ​ visuele beperking kadert in onze strategie om in te zetten op duurzame IT, technologische innovatie en kwaliteit om als onderneming een positieve impact te hebben op de ​ samenleving en een duurzame toekomst mogelijk te maken. We zijn blij en vereerd dat dit samenwerkingsproject tussen burgers, de overheid, het onderwijs, het middenveld en domeinexperten, geselecteerd werd door Amai! en verkozen werd door een omvangrijke ​ online publieksjury.”

Initiatief Vlaamse overheid

Amai! is een initiatief van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de ​ Vlaamse overheid en kadert in het Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie. De ​ organisatie werkt hiervoor samen met het Kenniscentrum Data & Maatschappij, een universitair partnership tussen imec-SMIT-VUB, CiTiP van KULeuven en imec-MICT UGent en met Scivil, het Vlaamse Kenniscentrum voor Citizen Science.

De LiLi-app werd verkozen in een online publiekstemming met meer dan 8.000 ​ deelnemers. Amai! voorziet een projectsubsidie van 125.000 euro om deze slimme AI toepassing te laten ontwikkelen door een samenwerkingsverband van informatici, AI specialisten, burgers, burgerwetenschappers en domeinexperten. ​

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER