AG College: inclusief opleidingstraject voor mensen zonder hoger diploma

Een 20-tal kandidaten zonder diploma hoger onderwijs in 6 maanden intern opleiden en klaarstomen voor een functie als dossierbeheerder verzekeringen. Dat is het opzet van de “AG College”, een uniek en inclusief opleidings- en coachingprogramma waarmee AG zelf talenten wil vormen, binnen de krappe Belgische arbeidsmarkt. Kandidaten die het traject volgen, worden vanaf dag 1 betaald. Ronden ze het traject succesvol af, dan wacht hen na zes maanden een contract van onbepaalde duur als dossierbeheerder voor autoverzekeringen of gezondheidspolissen. AG is de eerste speler in de Belgische financiële sector die een dergelijk intern opleidingstraject opzet.

Nood aan nieuwe dossierbeheerders

Om zijn duurzame groei als marktleider op de Belgische verzekeringsmarkt te bestendigen, rekruteert AG jaarlijks om en bij de 360 nieuwe medewerkers. Ongeveer de helft van de vacatures betreft dossierbeheerders die voor hun klanten verzekeringscontracten opstellen en beheren, en (schade)dossiers opvolgen.

De hoge rekruteringsnoden en de beperkte uitstroom vanuit het hoger onderwijs, zorgen vandaag voor een erg krappe pool van kandidaten.

“AG College” ziet het licht

In de context van deze ‘war for talent’ innoveert AG vandaag met “AG College”: een opleidings- en coachingtraject voor kandidaten die door omstandigheden geen diploma hoger onderwijs behaalden, maar wel over de intrinsieke kwaliteiten beschikken om de job van dossierbeheerder succesvol te vervullen. AG biedt hen een opleidingstraject van 6 maanden dat de basis kan vormen voor een mooie carrière en voor een groeitraject binnen het bedrijf, geheel in lijn met de ambitie van AG om een “Great Place to Grow for All” te zijn.

Christelle Bouhy, Head of Talent Acquisition: “AG College toont perfect aan hoe businessdoelstellingen kunnen samenvallen met werken rond inclusie. We bieden mensen zonder diploma hoger onderwijs de kans om in te stappen in een traject dat hen op 6 maanden tijd de nodige basiskennis en -competenties bijbrengt om succesvol te kunnen zijn als dossierbeheerder. De kandidaten brengen leer- en analysevermogen mee, samen met een gezonde dosis goesting, en wij zorgen voor de kennis en opleiding. Dat resulteert na 6 maanden hopelijk in een krachtige win-win.”

In house opleidingstraject

Het opleidingstraject dat de 20 kandidaten volgen, is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het HR-team van AG, de AG Business Schools en Fopas. Op het menu: een grondige kennismaking met AG, een pakket technische trainingen evenals vorming in de tools die het team gebruikt.
In de technische trainingen komen de verzekeringen en producten aan bod, naast thema’s als bv. burgerlijke aansprakelijkheid. Het gedeelte soft skills behandelt dan weer onderwerpen als klantgerichtheid, stressbestendigheid of feedback geven en krijgen. En verder komen ook de nodige softwaretoepassingen aan bod. Na 3 maanden volgt een eerste evaluatiemoment, en na 6 maanden een eindevaluatie. Kandidaten die het traject succesvol afronden, krijgen een contract van onbepaalde duur.
In de zomer wordt ook het project zelf geëvalueerd, om te kijken welk potentieel het biedt voor de toekomst. AG zou het principe immers ook kunnen toepassen voor andere rekruteringsnoden.

Getuigenis Kirsten Bouvin (45), Kapelle-op-den-Bos: “Op mijn 18e lag mijn focus vooral op mijn sportcarrière, waardoor ik geen hogere studies aanvatte. Ik was 20 jaar politie-inspecteur, en het heeft altijd wel geknaagd dat ik zo’n diploma niet heb. Nu mijn kinderen groter zijn, is voor mij het moment aangebroken om een job te gaan leren en beoefenen in functie van mezelf en mijn eigen ambities, en niet louter in functie van mijn gezin. AG College biedt me daar de perfecte springplank voor, en dat had ik op mijn leeftijd niet meer verwacht. Wat mij vooral drijft? Aan het einde van de werkdag wil ik voelen dat ik mensen kunnen helpen heb, en dat is waar het als dossierbeheerder bij AG om draait. Ik vat dit traject dan ook aan met heel veel goesting, en met de absolute wil om binnen 6 maanden mijn eigen klantendossiers te kunnen beheren.”

Getuigenis Zakaria Challouk (28), Boom: “Door persoonlijke omstandigheden heb ik mijn hogere studies jammer genoeg nooit afgemaakt, en dat vormde in mijn vorige rol als Office Manager toch een forse rem op mijn ontwikkeling. Doordat mijn broer bij een dochteronderneming van AG werkt, hoorde ik heel veel goeds over het bedrijf, en over de kansen die je krijgt en die je kan en mag grijpen bij AG. Mijn deelname aan AG College beschouw ik dan ook als mijn toegangsticket tot die waaier aan kansen. Ik ben ambitieus, en ik wil in een functie en bedrijf terechtkomen waar ik – ook al heb ik geen diploma hoger onderwijs – toch kan evolueren en groeien. De start van het traject is alvast veelbelovend, met fijne en dynamische collega’s die allemaal gemotiveerd zijn om deze kans met beide handen te grijpen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER