PARTNERCONTENT

Kathleen Valepin (Securex): “Waarom de uitspraak ‘het juiste talent op de juiste plaats’ niet meer voldoet?”

Het juiste talent op de juiste plaats? Klinkt logisch. Misschien dat dat 10 jaar geleden zo was, maar vandaag is het iets complexer. Onze VUCA-samenleving dwingt ons voortdurend om ons aan te passen. Uw werknemers evolueren doorheen gans hun loopbaan, net als hun job die voortdurend verandert. Flexibiliteit is een sleutelbegrip, zowel voor uw organisatie, als uw medewerker. En u? Als manager bent u een belangrijke schakel.

Het juiste talent op de juiste plaats is een gedeelde verantwoordelijkheid

Hoe detecteert u talent en hoe houdt u dat aan boord? Dat proces start al vóór de eigenlijke aanwerving. Het is belangrijk dat u zich laat omringen door gekwalificeerd personeel en de juiste HR tools.


En daar stopt het niet. Uw betrokkenheid bij uw HR medewerkers is doorslaggevend in dit proces. Zorg ervoor dat ze over de juiste vaardigheden beschikken zoals actief luisteren en feedback geven. Moedig hen aan om een vertrouwensrelatie te ontwikkelen en stimuleer dat ze hun eigen talenten blijven ontplooien. Loopbaanbegeleiding is zeker geen overbodige luxe.


Uiteraard is het ook aan uw medewerkers om hun loopbaan zelf in handen te nemen. Om bij zichzelf na te gaan in welke functie ze hun talenten het best kunnen laten ontplooien. En ook om hun eigen behoefte qua ontwikkeling en welzijn met u te delen.


De doelstellingen van uw organisatie af te stemmen op die van uw medewerkers, dat is dus niet iets dat van bovenaf gebeurt. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen u als manager, uw HR partner en uw personeel.

“Zet in op zelfmotivatie.”

Drie hefbomen voor de juiste match tussen talent en functie

Hoe zorgt u er concreet voor dat uw medewerker doorheen zijn of haar loopbaan de juiste functie blijft uitoefenen? Zet in op zelfmotivatie. Dat doet u door in te spelen op deze drie psychologische basisbehoeften:

  1. Competentie: elke medewerker moet de kans krijgen om zijn of haar talenten binnen de organisatie te benutten en zich bekwaam te voelen.
  2. Autonomie: elke medewerker moet het gevoel hebben dat hij of zij alle taken en verantwoordelijkheden tot een goed einde kan brengen.
  3. Verbinding: werk aan een gevoel van samenhorigheid en zorg ervoor dat uw medewerkers zich herkennen in de organisatie op basis van de waarden die ze uitdraagt en de cultuur die er heerst. Gevolg? Een grotere betrokkenheid.

Kathleen Valepin
HR Project Leader bij Securex

Securex Bel 4Q

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER