Talentpool vergroten door creatieve rekruteringsaanpak

Op dit moment staan er in België zo’n 500.000 vacatures open. De War on Talent woedt in alle hevigheid, en bedrijven weten vaak niet hoe ze zich moeten onderscheiden van de rest om nieuw talent aan te trekken. Talent placement bedrijf Accent begon enkele jaren geleden al met het aanpakken van het personeelstekort op de arbeidsmarkt, door initiatieven als Jobs in Flanders op te richten. De initiatieven van Accent maken de arbeidsmarkt ook toegankelijk voor profielen die moeilijker bereikbaar zijn of die vaak over het hoofd gezien worden. En met succes: Accent kon in 2021 zo’n 700 atypische profielen aan een job helpen.

War on Talent zorgt voor personeelstekort

De War on Talent woedt al een tijdje, maar door de coronacrisis barst die nu alle hevigheid los. Op dit moment staan er bijna 327.000 vacatures open in Vlaanderen, het hoogste aantal in de laatste vijf jaar (+38% t.o.v. 2020). Ook in Brussel (127.000) en Wallonië (58.000) staan er veel vacatures open, maar Vlaanderen spant de kroon.

Talent placement bedrijf Accent zet al langer in op het aanpakken van het personeelstekort op de arbeidsmarkt, maar vergroot sinds het begin van de coronacrisis al haar inspanningen om nog meer initiatieven op poten te zetten om dit tekort op te lossen.

Succesvol Jobs in Flanders-project helpt Brusselaars aan Vlaamse job

Één van die initiatieven is Jobs in Flanders, een project gelanceerd in 2019 om Brusselse werklozen aan een job te helpen in Vlaanderen. In 2020 kon Accent op die manier 70 mensen aan het werk helpen, van wie 13 met vast contract. De cijfers van 2021 zien er alleen maar beter uit: er werden al 116 mensen aan een job geholpen, 64 onder hen zijn effectief voor hun job naar Vlaanderen verhuisd.

Anna Gaik, General Manager Foreign Recruitment bij Accent: “Met Jobs in Flanders hebben we een heel bijzondere aanpak. We gaan vooral mensen zoeken die qua statuut door de mazen van het net glippen en vaak zelfs bij de overheid niet gekend zijn. We gaan die mensen heel gericht opsporen. We helpen daarbij de mensen niet enkel aan een job, maar begeleiden hen ook op gebied van huisvesting, integratie en taal. We bereiken hoofdzakelijk Roemenen, de op één na grootste bevolkingsgroep in Brussel, maar ook andere mensen met een migratie-achtergrond.”

Accent doet meer dan alleen mensen ontvangen in hun kantoren: voor het opsporen van geschikte kandidaten wordt actief op zoek gegaan naar mensen die een job in Vlaanderen zien zitten, door langs te gaan in cafés en andere ontmoetingsplaatsen. Deze mensen zijn vaak niet geregistreerd, en als ze wel een job hebben is dat vaak als zelfstandige in onderaanneming, waardoor ze geen recht hebben op een uitkering als ze hun job verliezen. Accent geeft hen kans op een betere job met het juiste en duurzame statuut.

Zo werd ook Dragos Constantin Ciobanu geholpen: “Nadat ik 15 jaar werkte in België, keerde ik terug naar Roemenië. Maar ik wist niet dat ik door mijn statuut nog belastingen moest betalen in België, en ik was de overheid 30.000 euro schuldig. Ik keerde terug naar België met lege handen en kwam bij Accent terecht. Zij hielpen me aan een job in Vlaanderen en zorgden voor accommodatie. Nu heb ik een eigen bedrijfswagen en een vast contract van onbepaalde duur.”

Jobroad, Sixie en Foreign recruiting maken talentpool groter

Accent lanceerde recent ook Sixie, waarbij mensen die met pensioen zijn de kans krijgen om verder te werken en zich zinvol in te schakelen op de arbeidsmarkt. Sinds de opstart in de zomer van 2021 konden er via Sixie 15 60-plussers aan een job geholpen worden.

Daarnaast is er nog het initiatief Jobroad, dat mensen met een grotere afstand van de arbeidsmarkt zoals vluchtelingen of ex-gedetineerden integreert door hen aan een job te helpen. In 2021 konden op die manier 173 mensen starten in een nieuwe job via Jobroad. Een succesformule die Jobroad nu ook in andere Europese landen lanceert. Dergelijke initiatieven leiden ertoe dat meer mensen op de arbeidsmarkt komen.

Accent is niet alleen sterk in eigen land, ook hun buitenlandse rekrutering, met instroom van uitzendmedewerkers uit onder andere Polen, Roemenië en Moldavië, helpt de krapte op de arbeidsmarkt opvullen. De Accent-kantoren in het buitenland konden in 2021 al 327 mensen rekruteren, en daar bovenop 41 IT- en engineeringprofielen. Deze medewerkers kunnen tijdelijk voor verlichting zorgen bij Belgische werkgevers.

Anouk Lagae, CEO van Accent: “Accent is altijd heel goed op de hoogte van wat zich afspeelt op de arbeidsmarkt, en speelt daar dan ook meteen op in. We zien dat de War on Talent door de coronacrisis echt groot is geworden en dat bedrijven met de grootste moeite hun vacatures ingevuld krijgen. Wij kunnen als HR-partner een grote hulp bieden met initiatieven zoals Jobs in Flanders, Jobroad, Sixie en onze buitenlandse rekrutering. We helpen op die manier niet alleen de bedrijven, maar ook de maatschappij.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER