7 op 10 bedrijven wil aanwerven ondanks hoge loonkost

Ondanks de hoge loonkosten en de onzekere economische situatie, kijken de Belgische ondernemingen op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. 7 op de 10 bedrijven verwachten dit jaar extra werknemers aan te werven. Slechts 26% verwacht ook mensen te moeten ontslaan. De arbeidskrapte blijkt wel een struikelblok om de aanwervingsambities waar te maken: drie op de vier bedrijven zitten met knelpuntfuncties die ze niet ingevuld krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta bij meer dan 500 Belgische bedrijven.

Meer aanwervingen dan ontslagen

De energiecrisis en recordinflatie hielden onze economie vorig jaar in hun greep, maar ons land kon een recessie toch nipt afwenden, zo bleek begin dit jaar. Dat stemt de bedrijven op personeelsvlak hoopvol voor de rest van 2023. 74% van de Belgische werkgevers verwacht dit jaar geen mensen te moeten ontslaan. Meer nog: zeven op de tien ondernemingen (69%) zullen in 2023 extra mensen aanwerven. Dat is opvallend aangezien de loonkosten begin dit jaar sterk zijn toegenomen door de automatische indexering van de lonen.

Drie op de vier bedrijven hebben knelpuntjobs

Rekruteren wordt wel een uitdaging, want de arbeidskrapte steekt stokken in de wielen. Drie op de vier bedrijven geven aan dat ze knelpuntfuncties hebben die ze niet ingevuld krijgen.

  • Slechts een kwart (23%) van de bedrijven heeft het probleem van knelpuntjobs niet.
  • 17% moet vaststellen dat zelfs meer dan een kwart van de functies in de onderneming knelpuntjobs zijn,
  • 26% houdt het op 10 à 25% knelpuntjobs.
  • In de zorg-, de cultuur- en de non-profitsector blijkt de uitdaging van knelpuntjobs het grootst.

Werkdruk en loon grootste uitdagingen om mensen te houden

Ook opvallend: slechts 30% van de bedrijven is er gerust in dat hun beste werknemers hen trouw zullen blijven in 2023.

Vooral de grote werkdruk (32%), te weinig perspectieven op vlak van loon (32%) en onvoldoende doorgroeimogelijkheden (18%) zijn de voornaamste redenen waarom werknemers hun bedrijf zouden verlaten, aldus de bedrijfsleiders.

Loonkosten beperken

De sterk gestegen loonkosten zetten ondernemingen wel onder druk. De helft van de bedrijven (51%) doet nu al specifieke inspanningen om de loonkosten in hun organisatie te beperken.

In 2023 zoeken werkgevers de oplossingen vooral hierin:

  • geen of minder opslag geven (26%),
  • ouderschapsverlof en tijdskrediet toekennen (18%),
  • meer onbetaalde vakantie laten opnemen (18%)
  • of deeltijds werken stimuleren (13%).

‘Duurzame loopbanen creëren’

Hannelore Van Meldert, experte Talent bij Acerta Consult: “De krappe arbeidsmarkt is een uitdaging voor zowel rekrutering als voor retentie, het behoud van personeel. Halsstarrig vasthouden aan de zoektocht naar een witte raaf werkt niet meer. Bedrijven verschuiven best hun focus naar opleiding en ontwikkeling van kandidaten en huidige medewerkers, en ook nieuwe ervaringen kunnen hier een rol spelen.

Nieuwe opleidingen of doorgroeimogelijkheden vormen vaak een drijfveer voor mensen om van werkgever te veranderen. Ondernemingen moeten, om competitief te blijven, streven naar duurzame loopbanen.

Dat zijn carrièrepaden met correcte verloning aan de basis en aandacht voor welzijn, ruimte voor groei, zekerheid voor de toekomst en een relevante jobinvulling.

Medewerkers worden best proactief begeleid in welke rollen ze zichzelf zien ontplooien en die generiek ingezet kunnen worden. Er is een combinatie van motivatoren nodig om als bedrijf te voorkomen dat mensen met kansen op de krappe arbeidsmarkt gaan jobhoppen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER