4 sleutels om de war for talent te winnen (in accountancy)

Accountancy is in 2022 opnieuw een knelpuntberoep en daar lijkt weinig verandering in te komen, gezien de meer dan 4.000 openstaande vacatures bij VDAB. Uit een survey die recent werd uitgevoerd door Wolters Kluwer in België bij 250 respondenten, blijkt dat er vier belangrijke sleutels zijn voor accountancykantoren om de war for talent te winnen.

On-the-job training om pas afgestudeerden aan te trekken en te ondersteunen

In de enquête geven 8 op de 10 respondenten aan dat pas afgestudeerden te weinig praktijkervaring hebben en onvoldoende voorbereid zijn om goed om te gaan met klanten. Daarnaast geeft 4 op de 10 aan dat de domeinkennis van schoolverlaters niet toereikend is.

“Naast een brede basisopleiding blijft training-on-the-job heel belangrijk om bepaalde skills verder uit te breiden na het verlaten van de schoolbanken.”, zegt Niels Priem, Managing Director, Wolters Kluwer Tax & Accounting, Benelux.

“Contact met klanten en domeinkennis zijn beide skills die je vooral onder de knie krijgt in de praktijk, dus het hoeft niet te verbazen dat pas afgestudeerde accountants extra tijd nodig hebben om deze vaardigheden te cultiveren. Daarom is het aanbieden van on-the-job training een goede manier voor kantoren om zichzelf te differentiëren en jonge mensen aan te trekken in de huidige, moeilijke arbeidsmarkt.”

Fusie- en overnamegolf biedt voordelen maar blijf alert voor impact op werkdruk

Bijna driekwart (71%) van de ondervraagde zaakvoerders en medewerkers voorspelt de komende jaren een golf aan consolidaties in de accountancysector. Bij bijna 1 op de 4 (23%) vond er de afgelopen 3 jaar al effectief een fusie of overname plaats. Bijna 8 op de 10 geeft aan dit als positief ervaren te hebben.  

“Een fusie of overname kan heel wat voordelen met zich meebrengen voor een accountantskantoor”, zegt Priem. “Consolidaties bieden vaak opportuniteiten om digitalisering te versnellen en om aan extra kennisdeling te doen. Toch blijft het belangrijk voor zaakvoerders om alert te blijven voor de impact op de werkdruk. Het is aangeraden om de aanpassing voor werknemers zoveel mogelijk te faciliteren om burn-outs te voorkomen.”

Werken op afstand blijft een belangrijk aspect in het aantrekken en behouden van talent 

In het kantoor van de toekomst blijft er volgens zowel zaakvoerders als medewerkers een plaats voor telewerk. Bijna 80% van de Nederlandstalige accountants en 65% van de Franstalige accountants beschikken vandaag over deze mogelijkheid.

Bij de thuiswerkers mag de overgrote meerderheid zelf kiezen op welke dagen ze willen telewerken. Hoewel de concrete regeling verschilt van kantoor tot kantoor, wordt er in de meerderheid van de gevallen voor twee thuiswerkdagen per week geopteerd. Opvallend: 6 van de 10 werknemers die vandaag niet op afstand kunnen werken hopen dat dit alsnog ingevoerd wordt.

“Hoewel sommige kantoren telewerk nog niet aanbieden, omwille van de nood aan dagelijkse contacten en persoonlijke overlegmomenten, is de realiteit dat de hedendaagse medewerker dit wel verwacht.” zegt Priem. “Wie een futureproof kantoor en aantrekkelijke werkgever wil zijn, doet er goed aan om interne processen te digitaliseren en aan te passen aan de hybride werkomgeving.” Niels Priem, Managing Director, Wolters Kluwer Tax & Accounting, Benelux

Cafetariaplan als middel om tevredenheid over loonbriefje hoog te houden

Salaris, sfeer op het werk en woon-werkafstand zijn drie doorslaggevende elementen in de zoektocht naar een job. 72% van de respondenten geeft aan tevreden te zijn over het salaris.

Moderne verloningsvormen zoals het cafetariaplan worden voorlopig slechts in een klein aandeel van de kantoren toegepast.

“Hoewel flexibele verloningsvormen de laatste jaren aan populariteit winnen in verschillende sectoren, toont de survey aan dat slechts een kleine minderheid van de accountancykantoren dit vandaag aanbiedt.” zegt Priem.

“Het laat werknemers toe om hun verloningspakket zelf samen te stellen met elementen uit een lijst die de werkgever op voorhand selecteert. Aangezien flexibele verloning vandaag weinig ingezet wordt binnen de sector, kunnen accountantskantoren zichzelf onderscheiden door als één van de eersten binnen de sector deze verloningsvorm aan te bieden. Zo kunnen ze een stapje voorblijven in de war for talent die vandaag heerst.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER