4 op 5 Belgen ervaren onzekerheid op hun werk

Slechts 20% van de Belgen zegt op het werk geen enkele vorm van onzekerheid te ervaren. De grote meerderheid van de werknemers (80%) kampt wel met jobonzekerheid, in de eerste plaats over de evolutie van hun financiële situatie en van hun loon.

Om werknemers beter te wapenen tegen deze financiële onzekerheid is het belangrijk dat bedrijven voldoende transparantie en duidelijkheid over de totstandkoming en de evolutie van het salaris geven. En dat in combinatie met loopbaanplanning, opleiding of omscholing om hun jobmobiliteit en dus toekomstbestendigheid te versterken.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

Werknemers zijn onzeker over hun financiële draagkracht (41%) en de evolutie van hun loon (34%). Verder dragen ook de onzekerheid over de hoeveelheid werk die ze moeten verzetten (32%) en hun werk/privé evenwicht (22%) bij tot het gevoel van onzekerheid. Uit eerder arbeidsmarktonderzoek door Tempo-Team bleek al dat één op vier werknemers van mening is dat de beslissingen over de
verloning onvoldoende fair worden genomen.

Een transparant salarisbeleid en een goede communicatie over de totstandkoming van het loon zijn de beste remedies tegen dit gevoel van onzekerheid.

Onzekerheid vertaalt zich niet in jobmobiliteit

Ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt blijkt het gevoel van onzekerheid op de werkvloer zich niet te vertalen in interne of externe mobiliteit van werknemers.

Alhoewel 30% van de bevraagde werknemers zegt dat ze een grote kans maken op een andere job bij hun huidige werkgever als ze ernaar zouden vragen, staat amper 10% open voor een nieuwe baan bij de huidige werkgever. Verder gelooft 47% van de werknemers dat ze snel ergens anders werk kunnen vinden als ze dat zouden willen. Toch is slechts 6% actief op zoek naar een nieuwe job bij een andere werkgever en staat maar 29% open voor nieuwe kansen, zonder er actief naar te zoeken.

“Er is een verschil tussen jobonzekerheid en werkonzekerheid.”

“De cijfers tonen aan dat werknemers weinig onzeker zijn over het vinden van ander werk, bij hun huidige werkgever, of elders. Maar deze relatief sterke positie op de arbeidsmarkt neemt niet weg dat werknemers zich toch onzeker voelen over hun huidige job. Ze kampen met de vraag of ze volgend jaar nog deze positie zullen hebben, of hun job er nog hetzelfde zal uitzien en of ze moeten werken met andere collega’ of een andere baas, … Dat zijn vragen die hen bezig houden én stress opleveren, wat resulteert in minder prestaties.

Werkgevers hebben er dus baat bij om zo veel mogelijk onzekerheid weg te nemen. Ze kunnen stress over werkzekerheid wegenemen door hun mogelijkheden tot jobmobiliteit te vergroten, door hen nieuwe relevante vaardigheden aan te leren (upskilling) of hen om te scholen (reskilling), zodat hun profiel meer toekomstbestendig wordt.

Om jobonzekerheid weg te nemen is communicatie belangrijk: wat gebeurt er in de organisatie, waarom, waar gaan we naartoe? Het helpt om werknemers hierbij zoveel mogelijk te betrekken, want dat geeft hen meer controle over hun situatie,” aldus Prof. Anja Van den Broeck.

ZigZagHr EmyElleboog 16 min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER