4 op 10 werknemers noemt collega’s echte vrienden

Bijna 2 op 3 werknemers (64%) voelt zich verbonden met zijn collega’s. Ze geven aan dat collega’s hen helpen bij werkgerelateerde problemen en hen emotioneel ondersteunen. Iets meer dan 4 op 10 werknemers (44%) noemt zijn collega’s zelfs echte vrienden.

Bij jongere werknemers zegt ​ bijna 1 op 2 echte vrienden te hebben op het werk (49%). Zij smeden gemakkelijker vriendschapsbanden op de werkvloer dan hun oudere collega’s (39%). Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

Met een gemiddelde score van 7.2/10 zijn werknemers best tevreden over hun collega’s. Meer dan 4 op 10 rekent zijn collega’s zelfs tot echte vrienden. Vooral jongeren onder de 34 jaar ontwikkelen hechte banden op de werkvloer (49% vs. 39%).

Maar ondanks het belang van een sterke band met collega’s voor velen blijkt toch niet iedereen over deze hechte verstandhouding te beschikken. Zo zegt iets meer dan een derde (37%) dat collega’s voor hen enkel mensen zijn waarmee ze werken. Eens ze de werkdag afsluiten hebben ze er liever weinig mee te maken.

Nochtans zijn werknemers die aangeven zich verbonden te voelen met hun collega’s gemotiveerder (85% vs. 28%), tonen ze een hoger engagement (83% vs. 26%) en hebben ze meer werkplezier (67% vs. 47%) tegenover werknemers die een zwakke band met hun collega’s ervaren.

Bovendien zeggen werknemers die hun collega’s 6 op 10 of minder scoren opvallend vaker dat ze zichzelf niet kunnen zijn in hun team, dit vergeleken met werknemers die hun collega’s een hogere score van 7 of meer op 10 geven, ​ (23% vs. 10%).

“De wetenschappelijke literatuur geeft aan dat verbondenheid met collega’s cruciaal is om ​ goed gemotiveerd te zijn op het werk en je goed te voelen. Maar dit hoeft niet per definitie te betekenen dat je hechte vriendschappen uitbouwt op de werkvloer. Wel is collegialiteit van groot belang. Daarbij draait het om het geven en krijgen van waardering van collega’s en het ondersteunen, vertrouwen en respecteren van elkaar”, aldus prof. Anja Van den Broeck.

Inzetten op een goede verwelkoming van alle werknemers

​Het onderzoek toont daarnaast ook aan dat bedrijven nog te weinig inzetten op hun tijdelijke werknemers. Slechts een op drie werknemers (34%) zegt dat tijdelijke medewerkers eenzelfde welkom krijgen binnen de organisatie als vaste. 11% geeft zelfs aan dat er weinig of geen tijd vrijgemaakt wordt voor hun onthaal.

en gebrekkige verwelkoming maakt het dan ook moeilijk om banden op te bouwen met collega’s. Zo geven respondenten met een tijdelijk contract aan dat ze zich minder vaak verbonden voelen met collega’s dan werknemers met een vast contract (tijdelijk contract: 54%; vast contract: 65%).Tussen werknemers met een voltijds en deeltijds contract blijkt dan weer geen verschil.

“Het is van cruciaal belang om ook te investeren in de verbinding van tijdelijke medewerkers zoals uitzendkrachten, freelancers en projectmedewerkers door ze van bij de onboarding gelijkwaardig te behandelen als vaste medewerkers. Tenslotte zijn mensen die tijdelijk aan boord zijn ook potentiële toekomstige ambassadeurs van je organisatie” verklaart Wim Van der Linden, woordvoerder bij Tempo-Team.

De cijfers van het onderzoek kunt u hier terugvinden

Dit blijkt uit een online bevraging van een representatieve steekproef van 2.500 werknemers en 250 werkgevers in België, representatief op het vlak van taal, geslacht en leeftijd met een maximale foutmarge van 1,83% bij de werknemers en 6,16% bij de werkgevers. De enquête werd uitgevoerd tussen 22 juni 2022 en 11 juli 2022 door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Tempo-Team en in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan KU Leuven.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER