PARTNERCONTENT

2023: the era of humankind

Het behoeft geen betoog dat onwelbevinden en stress overheersen. Onze volatiele, onzekere en vooral onvoorspelbare omgeving laat zich gelden in onze lineaire manier van werken. Lineair uit zich in voor wat, hoort wat, maar ook in de klassieke aanpak waarin we elk een schakel in een ketting zijn.

We leiden mensen op om een schakel op te nemen, verwachtende dat we voldoende schakels vinden om een ketting te vormen.

De realiteit? Er vormen steeds minder schakels een ketting. Kortom, steeds meer dient te gebeuren met minder resources! De lontjes worden korter, polarisatie tiert welig. Dit uit zich in allerlei hypes, zoals quiet quitting, burn-on,…

Ook data spreken tot ons. Uitval is schering in inslag. Korte, frequente afwezigheden én langdurig ziekteverzuim ondermijnen de business continuity. Maar de overheid wil ook inspelen op tekorten aan arbeidskrachten. Een sterk antwoord krijgen van onze overheid die de arbeidsdeal én de wet re-integratie (onze RIT 2.0) verscherpt in de hoop de arbeidsparticipatie te verhogen.

5 hefbomen om arbeidsparticipatie te verhogen

  1. RIT 2.0 (de nieuwe wetgeving rond re-integratie) met de focus op het opheffen van de medische overmacht en het flexibiliseren van de progressieve werkhervatting.
  2. Meer inzetten op voorkomen van (langdurig) ziekteverzuim.
  3. Werkbaar en wendbaar werk: handen en voeten geven via de arbeidsdeal.
  4. De introductie van de welzijnsdagen: 3 extra dagen om onwelbevinden op te vangen zonder verplicht ziektebriefje.
  5. De arbeidsparticipatietoeslag.

Kortom, no more fun and games!

De huidige offerings van providers gevuld met praatjes, bezigheidstherapie en geweldige brandings zullen tekort schieten. De wereldwijde wellbeing business was in 2021 goed voor 55,05 biljoen dollar!

Maar weinig van die investeringen zijn goed voor een gegarandeerde impact. 2023 wordt dé tijd waar welzijn hardcore business wordt.

Nu meer dan ooit zullen we moeten kunnen bewijzen wat we waard zijn. Resources staan immers op scherp in tijdens van crisis. Maar het is niet alleen door de crisis, noch de resources, maar de push vanuit de wetgeving.

Werkgevers dienen vanaf januari 2023 te komen met een geïntegreerd beleid dat zich uit in goed werkende systemen.

The era of humankind is geboren. Mental health in all policies zal het leven zien.

Nieuwe re-integratiewetgeving

Binnen de nieuwe re-integratiewetgeving dien je bijvoorbeeld de preventie-adviseur binnen 4 weken op de hoogte te brengen van een werknemer die langdurig afwezig is/zal zijn. Via onze digitale wachtkamer kan dat automatisch.

Je werknemer geeft aan dat hij langdurig afwezig zal zijn en het systeem gaat automatisch de juiste actor activeren om een goede opvolging te garanderen. Al je welzijnsactoren vinden zichzelf in deze digitale wachtkamer.

Geen overbodige administratie voor je werknemer en je actoren. Bovendien een helder uitgeschreven re-integratiebeleid dat zich vertaalt in een systeem.

Laat je echter niet leiden door de must do’s van de wet. Onwelbevinden is immers besmettelijk. Je wilt dit opvolgen en in de kiem smoren. Ondertussen is er een zeer goed opgezette studie gepubliceerd die het zwart op wit neerzet hoe besmettelijk onwelbevinden in je organisatie wel is.

Kensbock, Alkaersig & Lomberg (2021) onderzochten meer dan 17.000 Deense bedrijven over een periode van 12 jaar. De belangrijkste conclusie gaat over de impact van het aanwerven van een nieuweling die uit een toxische organisatie vlucht, vooral wanneer de nieuweling inschuift op managementniveau.

Het onwelbevinden dat de nieuweling met zich meebrengt, verspreidt zich al snel als een virus doorheen je bedrijf. Onwelbevinden is geen virus, maar het sociale gedrag dat dit als gevolg heeft wél. Via social modeling – we nemen het gedrag van anderen over – loopt alles mogelijk snel uit de hand.

Dat is geen nieuw inzicht, we zagen gelijkaardige trends al bij vroegtijdige pensionering.

Eerder dan je werkplezier of je gezondheid, bepaalde je directe omgeving hoe groot de kans was dat je vroegtijdig de arbeidsmarkt zou verlaten.

Hoe meer mensen uit je directe omgeving vroegtijdig met pensioen gingen, hoe hoger de kans dat je volgde.

Hetzelfde domino-effect herkennen we bij ziekteverzuim. Hoe meer mensen in je directe omgeving uitvallen, hoe hoger de kans dat je zelf ook zal uitvallen… De omgeving en de cultuur bepaalt meer dan we denken. Het tegengif? Je bedrijfscultuur.

Een bedrijfscultuur waar mental health in all policies zit én waar iedereen weet welk gedrag hoort bij deze cultuur én waar men gestimuleerd wordt om dit gedrag steeds opnieuw te stellen, behoedt voor de besmettelijkheid van onwelbevinden.

Vandaag kan je je bedrijfscultuur beheren in de palm van je hand, via je smart device, een click away! Communicatie, nudging, beloning, slimme motivatietechnieken en inspiratie,… (met een koppeling aan je welzijnsbeleid en je extralegale voordelen) is geen fictie meer.

Kom gerust kijken en werk aan je unfair advantage. Houd de website en LinkedIN-pagina van Oh My People in het oog, want dit wordt the one to rule them all, de hefboom waarmee we in 2023 onze mensen centraal plaatsen zonder verlies van business continuity.

Referentie: Kensbock, Alkaersig & Lomberg (2021): https://journals.sagepub.com/doi/epub/10.1177/00018392211014819

Prof. dr. Elke Van Hoof is professor aan de VUB, zaakvoerder van het Huis voor Veerkracht en Stichter van Ally Institute. Naast de Insourcing®-techniek voor de behandeling van stressgerelateerde aandoeningen, creëerde ze Stresscrafting®, een techniek waarmee men toxische stress op de werkvloer duurzaam wegwerkt. Ze bouwde ook de gecertifieerde opleiding Human Capital Management® uit. Ze is de auteur van onder andere Eerste hulp bij Telewerk (LannooCampus, 2020), De Chief Happiness Officer (LannooCampus, 2017) en Eerste hulp bij stress & burn-out (Lannoo, 2017).

>> Meer info: www.elkevanhoof.com, www.huisvoorveerkracht.be, www.Ally.Institute en www.ochocommunity.be.

Een nieuwe tijd vraag om een scherp antwoord. Huis voor Veerkracht is nu Oh My People – Making Stress Work. Kom ons ontdekken op LinkedIn of op huisvoorveerkracht.be. Veerkracht blijft de kern. Wat kunnen we hiervan leren? Professor Elke Van Hoof gidst ons door de diagnose én de remedie.

XX FOTO 28 29 OH MY PEOPLE LOGO Nieuw 02

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER