10 werktrends voor 2024

In 2024 zullen meer bedrijven werkende ouders helpen bij de uitdagingen van de kinderopvang. Vanwege de adoptie van hybride werken zullen oudere generaties langer doorwerken of herintreden na het pensioen. Dat publiceert IWG in het jaarlijkse trendrapport, de wereldwijde aanbieder van flexibele werkplekken en moederbedrijf van Regus en Spaces. Hybride werken stelt miljoenen mensen over de hele wereld in staat om te werken hoe en waar ze willen. Het is een trend die het komende jaar verder zal doorzetten: onderzoeken van Stanford University en andere instituten voorspellen dat ongeveer een derde van het kantoorpersoneel op langere termijn in een hybride vorm blijft werken.

IWG geeft met het trendrapport inzicht in de trends die het werkgedrag in 2024 zullen beïnvloeden.

De opmars van Chief Hybrid Officers

De adoptie van hybride werken leidt tot een nieuwe C-level rol: de Chief Hybrid Officer. Bedrijven zoals Meta, Doist en GitLab hebben al dergelijke kandidaten aangenomen. In 2024 zullen meer bedrijven een CHO aanstellen om toezicht te houden op de hybride werkomgeving en deze verder te optimaliseren.

Chief Hybrid Officers brengen de behoeften van werknemers op kantoor én op afstand in balans, garanderen productiviteit en pakken logistieke uitdagingen effectief aan. Een nieuwe rol die we volgend jaar naast de Chief Hybrid Officer gaan zien, is de ‘Office Synchronizer’ die verantwoordelijk is voor het optimaliseren van kantoorruimte en het waarborgen van effectieve samenwerking.

Aandacht voor cultuur

In een hybride werkomgeving moeten bedrijven de balans vinden tussen het stimuleren van flexibiliteit van werknemers en ervoor zorgen dat er met regelmaat voldoende tijd is voor samenwerking en persoonlijke ontmoetingen. Die balans moet ervoor zorgen dat er kaders zijn en ondanks de verschillende werkomgevingen er open communicatie is en een samenhangende identiteit.

Hybride werken zorgt niet alleen voor flexibiliteit, maar ook een dynamische en inclusieve cultuur met ruimte voor verschillende perspectieven, wat bijdraagt aan innovatie en tevreden werknemers.

Werknemers verwachten meer van werkgevers

Innovatieve, secundaire arbeidsvoorwaarden worden de norm en spelen een cruciale rol in de strijd om talent in 2024. Denk aan voordelen zoals het vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen, zorg voor huisdieren en ruimte voor zorgtaken. Er wordt van werkgevers meer verwacht om op een holistische manier naar de behoeften van hun hybride personeelsbestand te kijken.

Werknemers hebben ook hogere verwachtingen van bedrijven als het gaat om hun mentale gezondheid en welzijn. Of het nu gaat om ouderschapsverlof, een progressief beleid voor kinderopvang of professionele hulp bij bijvoorbeeld een burn-out – bedrijven zullen beter moeten inspelen op de veranderende behoeften en eisen van hun personeel als ze het beste talent willen behouden.

Rol van het bedrijf bij kinderopvang

In 2024 zullen meer bedrijven de uitdaging van kinderopvang erkennen en meer ondersteuning bieden aan werkende ouders omdat dit belangrijk is voor het behoud van een divers en geschoold personeelsbestand. Uit onderzoek van IWG blijkt dat werknemers dankzij flexibiliteit meer tijd kunnen besteden aan hun gezin en hobby’s. Drie op de vier (75%) hybride werknemers gebruiken de tijd die ze voorheen besteedden aan woon-werkverkeer voor zinvollere activiteiten.

De terugkeer van de middagpauze

Met een toenemend aantal werknemers dat op zoek is naar een gezondere balans tussen werk en privé, zal de middagpauze volgend jaar een opleving krijgen. De flexibiliteit van hybride werken zal ervoor zorgen dat weer meer werknemers hun lunchpauze gaan opeisen om iets te gaan eten met collega’s en klanten en de persoonlijke samenwerking en relaties opnieuw aan te wakkeren. Dit zal niet alleen een positieve werkplek, maar ook creativiteit en vriendschap bevorderen.

Ruimte maken voor neurodiversiteit

Voor steeds meer werkgevers zal neurodiversiteit een belangrijke pijler worden in de DE&I-strategie van bedrijven. Deze verschuiving is ook te zien in het veranderende ontwerp van kantoorruimtes. Zo wordt er vaker rekening gehouden met specifieke behoeften van neurodivergente werknemers. Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van lawaai en verlichting, waarvan bekend is dat deze factoren een significante impact kunnen hebben op het welzijn van deze werknemers.

Naarmate meer bedrijven zich inzetten voor inclusiviteit, zal er meer aandacht komen voor het kantoorontwerp zodat de werkplekken comfortabel zijn voor alle werknemers, waardoor de productiviteit toeneemt.

Doorwerken en herintreden na pensioen

Hybride werken geeft ook oudere generaties meer flexibiliteit waardoor ze langer doorwerken of herintreden na het pensioen. Consultancybedrijf Bain and Company schat dat in 2030 wereldwijd ongeveer 150 miljoen banen zullen verschuiven naar werknemers van 55 jaar en ouder.

In 2024 zullen we al meer van deze ontwikkeling merken. Verwacht wordt dat steeds meer ervaren professionals van oudere generaties dit fenomeen omarmen en voor het eerst in hun carrière de voordelen van hybride werken verkennen met een diverser personeelsbestand en intergenerationele samenwerking als gevolg.

Groener werken

Een beleid voor hybride werken speelt een cruciale rol bij het terugdringen van CO2-uitstoot; uit onderzoek van IWG en Arup blijkt dat hybride werken de CO2-uitstoot in het Verenigd Koninkrijk met 70% kan terugdringen en in de Verenigde Staten met 87% als woon-werkverkeer wordt teruggedrongen. In 2024 gaan bedrijven verder op zoek naar innovatieve manieren om hun CO2-uitstoot te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan kantoorlocaties met duurzame huurcontracten. In 2024 zullen we zien dat deze huurovereenkomsten verder gaan dan energie- efficiëntie, waterbesparing, afvalvermindering en de kwaliteit van de binnenlucht.

Hybride werken wordt belangrijkste voordeel

De commerciële voordelen van hybride werken voor bedrijven zijn duidelijk. Professor Nicholas Bloom van Stanford University heeft het er al lang over dat hybride werken een win-win situatie is voor zowel werkgevers als werknemers. Ook onderzoek van IWG wijst dat uit; 81% van de ondervraagde CFO’s zien hybride werken als manier om kosten te besparen. Meer dan twee derde (67%) zegt dat hun bedrijf over vijf jaar in het hybride model zal blijven werken, waarbij de tijd wordt verdeeld tussen werken op het hoofdkantoor, een professionele werkplek en thuis.

Maar dat is nog niet alles; voor steeds meer werknemers is hybride werken een belangrijke eis. Zo heeft deze manier van werken veel invloed op het vermogen van bedrijven om het beste talent te vinden en te behouden. Uit onderzoek van IWG blijkt dat bijna driekwart van de werknemers (72%) alleen een baan zou overwegen waar flexibel werken is toegestaan. Zo’n 71% wil geen functie die een lange reisafstand met zich meebrengt.

AI

In 2024 zal AI meer gebruikt en toegepast worden in het dagelijks leven. Bedrijven die zich hierin verdiepen en personeel laten zien hoe AI kan helpen bij hybride werken, zullen daar de vruchten van plukken.

Werknemers voorbereiden op onvoorziene rollen en technologieën zou een prioriteit moeten worden voor bedrijven. AI kan de tijd die besteed wordt aan administratieve taken verminderen waardoor er meer ruimte overblijft om na te denken en samen te werken.

Mark Dixon, oprichter en CEO van IWG, licht toe:

“Hybride werken verandert onze manier van werken. Werknemers kiezen steeds vaker voor de mogelijkheid om dichtbij huis te werken, wat kansen biedt voor lokale economieën en zorgt voor een betere balans tussen werk en privéleven voor werknemers. Bedrijven die hybride werken mogelijk maken, zullen het beste talent aantrekken en het beste uit hun personeel halen. Dit zal ook de koers zijn in 2024. Het aantal werknemers en bedrijven die de financiële, culturele en duurzame voordelen inziet die flexibele werkmodellen met zich mee kunnen brengen neemt verder toe.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER