Wil de echte leider dan nu opstaan?

Goed presterende leiders voegen ongelooflijk veel toe aan het bedrijfsresultaat en ze kunnen mensen inspireren om samen succesvol te zijn. Het goede nieuws is dat leiderschap ontwikkelbaar is en dat de meeste organisaties daar ook steeds meer belang, tijd en budget in investeren. Het slechte nieuws is dat de toegenomen aandacht en budgetten voor leiderschapsontwikkeling een heel lage of soms zelfs geen return on investment opleveren. Er bestaat met andere woorden een performanceprobleem binnen leiderschapsontwikkeling.

Daarover gaan we in ons tijdschrift van april in gesprek met Hannes Leroy (Erasmus Universiteit Rotterdam). We vroegen hem hoe we voorbij trends en biases geraken om het leiderschap te ontwikkelen dat organisaties echt nodig hebben, zodat de ‘echte leider’ kan opstaan. Want we willen allemaal authentieke en effectieve leiders, maar wat houdt dat concreet in? Al meer dan een halve eeuw zoekt de wetenschap naar een antwoord op die vraag, maar een eenduidig antwoord is er nog altijd niet en zal er waarschijnlijk ook niet zo gauw komen.

In 1994 is er boeiend onderzoek gedaan naar mentale modellen en definities rond leiderschap, de zogenaamde Implicit Leadership Theories. In 2014 werd dat onderzoek herhaald, ervan uitgaande dat het denken rond leiderschap veranderd zou zijn.

Maar wat blijkt?

60% van ons denkbeeld over leiderschap wordt nog altijd geassocieerd met charisma, dominantie, kracht en mannelijkheid. Het idee dat een goede leider mannelijk, dominant, charismatisch, assertief is, blijft met andere woorden sterk aanwezig.

We toetsen deze maand af in welke mate leiderschap vandaag vorm krijgt op de werkvloer. Daarvoor gingen we langs bij UZA, Sodexo, Loop Earplugs, MSC en de Koninklijke Muntschouwburg. Je krijgt ook een dubbelinterview met Elke Geraerts en Peter Hinssen over de wisselwerking tussen authentieke en artificiële intelligentie. We gaan in gesprek met Steven Poelmans (Antwerp Management School) over toxisch leiderschap.

We kijken over het muurtje bij Julie Brown die, samen met wijlen Dixie Dansercoer, Polar Circles opgericht heeft. Ze getuigt over leiderschap in extreme omstandigheden, naar aanleiding van het tv-programma De expeditie: Groenland. En omdat 2024 het jaar van de verkiezingen is, polsen we bij Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, naar leiderschap in de politiek.

It’s a great time to be in HR!

Lesley Arens

>> Bestel hier jouw exemplaar

ZZHR 46 april cover

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER