Werk heruitvinden. Hoe doe je dat?

Twee jaar geleden, toen de wereld zich geleidelijk aan begon te herstellen van corona, waren we het er allemaal over eens. Dit was een once-in-a-lifetime-opportunity om werk ein-de-lijk heruit te vinden. De toekomst van werk zou hybride zijn en zowel werkgevers als werknemers zouden daar wel bij varen.

Hybride werken mag dan wel de toekomst zijn, maar oude gewoontes slijten niet. Dus die omslag gaat veel trager dan we hadden gedacht. Meer nog, het hybride werken lijkt vooral te leiden tot veel langere werkdagen, (13% zo lezen we in onderzoek van Microsoft). En structureel overwerk is natuurlijk nefast voor onze gezondheid.

Is de toekomst van werk dan wel hybride nu de naweeën en onbedoelde gevolgen ervan zich keihard laten voelen in engagement en burn-out cijfers?

Hoe maak je de overgang naar hybride werk succesvol? Hoe creëer je een inclusieve, productieve werkomgeving waarbij het welzijn, de betrokkenheid en het succes van medewerkers centraal staan?

Lynda Gratton schreef er een boek over ‘Redesigning work: how to make hybrid work work for everyone. Ik heb het gelezen en haalde er 5 tips uit voor HR die essentieel zijn als je hybride werkmodellen succesvol wil implementeren.

Cultiveer een Cultuur van Vertrouwen

Vertrouwen opbouwen is essentieel voor het succes van elke (hybride) werkregeling. HR speelt hierin een cruciale rol; door open communicatie te stimuleren, transparantie te faciliteren en medewerkers te ondersteunen. Door duidelijke en consistente communicatie worden eventuele zorgen weggenomen en krijgen medewerkers vertrouwen in het nieuwe werkparadigma.

Stel Flexibele Werkbeleidslijnen op

Hybride werkmodellen gedijen op flexibiliteit. HR moeten richtlijnen ontwikkelen voor flexibel werken, waarbij een balans wordt gevonden tussen de behoeften van werknemers en de eisen van de organisatie. Door verwachtingen en beleidslijnen vast te stellen, kan HR een kader creëren waarin medewerkers hun productiviteit en werk-privébalans kunnen optimaliseren.

Investeer in Digitale Infrastructuur

Een efficiënte digitale infrastructuur vormt de basis voor succesvol hybride werk. HR moet ervoor zorgen dat medewerkers toegang hebben tot de technologie en tools om frictieloos samen te werken, ongeacht waar ze zich bevinden. Door te investeren in digitale oplossingen kunnen organisaties effectieve externe samenwerking mogelijk maken en een gelijk (en dus inclusief) speelveld creëren voor alle medewerkers.

Prioriteit geven aan het Welzijn van Medewerkers

Hybride werkregelingen brengen heel wat uitdagingen met zich mee op het gebied van welzijn van medewerkers. Daarom moet HR strategieën ontwikkelen om het welzijn van medewerkers te waarborgen, zoals het bevorderen van een gezonde work-life balans, het bieden van ondersteuning op het gebied van mentale gezondheid en het bevorderen van sociale cohesie binnen teams. Een proactieve aanpak van het welzijn van medewerkers bevordert een positieve werkomgeving én verhoogt de productiviteit.

Continue Evaluatie en Aanpassing

Hybride werk is een voortdurend proces en HR-professionals moeten regelmatig hun praktijken evalueren en aanpassen om de effectiviteit ervan te waarborgen. Door feedback van medewerkers te verzamelen, prestaties te meten en betrokkenheid te beoordelen, krijgt HR waardevolle inzichten voor verbetering. Door zo’n mentaliteit van voortdurende verbetering te omarmen, kan HR het hybride werken optimaal afstemmen op de doelstellingen van de organisatie en de verwachtingen van de medewerkers.

>> Meer lezen over flexibilisering van werk?

>> Koop het juni magazine van #ZigZagHR

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER