Mensen: ze zijn de hersenen, het hart en de handen van elke organisatie. Natuurlijk zijn ze ons grootste kapitaal. Met dat besef groeit ook het aantal organisaties dat werk maakt van een welzijnscultuur. “Want zorgen voor je mensen, is zorgen voor je organisatie”, zegt Anna Smets van Workplace Options.
Het is intussen oud HR-nieuws, maar we kunnen het niet genoeg herhalen: investeer je in het welzijn van je mensen, dan vergroot je het ‘menselijk kapitaal’ van je organisatie. Inzetten op mentale en fysieke gezondheid levert alleen maar voordelen op:
- Vitale werknemers zijn minder afwezig.
- Een organisatie met een sterk welzijnsbeleid oefent een grotere aantrekkingskracht uit op kandidaten.
- Medewerkers die zich ondersteund voelen, zijn geëngageerd.
- Gelukkige medewerkers zorgen voor tevreden en loyale klanten.
- De som van bovenstaande voordelen levert meer langetermijnresultaat op en een stevig concurrentieel voordeel.
5 tips voor een sterk welzijnsbeleid
- Wees een ‘goede werkgever’
Begin bij jezelf. Als werkgever ben je hét voorbeeld voor je mensen. Als jij welzijn vooropstelt en mentale kwetsbaarheid bespreekbaar maakt, zullen je medew-erkers zich veilig voelen om over hun zorgen te praten. Ga dus in gesprek met je mensen over persoonlijke uitdagingen en geef aan dat hulp zoeken gewaardeerd wordt.
Zorg dat je medewerkers ook de professionele hulp krijgen die ze nodig hebben. Neem hun zorgen uit handen, zodat ze zich maximaal kunnen concentreren op hun werk.
Organisaties die met ons samenwerken, geven hun medewerkers dag en nacht toegang tot professionele hulp, elke dag van het jaar. Dat omvat niet alleen psy-chologische, maar ook praktische, financiële en juridische ondersteuning. Zo neem je als werkgever je maatschappelijke verantwoordelijkheid, voor je medew-erkers én hun gezin. Meer nog, je maakt een merkbaar verschil in hun leven. - Maak leiders van je managers
Ook je managers hebben een grote invloed op het welzijn in je organisatie. Je kan niet van hen verwachten dat ze de rol van HR of van een psycholoog overne-men, maar je kan hen wel leren om empathisch leiding te geven. Wij trainen leidinggevenden daarin. We geven hun inzicht in de impact van mentaal welzijn op productiviteit, leren om het onderwerp bespreekbaar te maken en geven praktisch advies over hoe ze hun teamleden kunnen doorverwijzen naar passende professionele hulp. - Ga voor een holistische aanpak
Zorgen komen zelden alleen. Iemand die het moeilijk heeft, ervaart meestal tegelijk emotionele, praktische en fysieke problemen. Daarom pakken we problemen altijd aan op een holistische manier.
Een voorbeeld: een van je verkopers zit in een scheiding. Dat brengt niet alleen financiële zorgen met zich mee, maar ook praktische beslommeringen en ju-ridische vragen. Daarnaast kan je medewerker het emotioneel moeilijk hebben en fysieke klachten zoals slaapproblemen ervaren. Als die medewerker kinderen heeft, dan kunnen ook zij het moeilijk hebben. Wij pakken al die problemen in hun totaliteit aan, zodat je medewerker maximaal ontzorgd wordt. Bovendien kan ook het gezin van je medewerker op onze ondersteuning rekenen. Dat loont op korte termijn, doordat je mensen productief blijven, en op lange termijn omdat ontzorgde mensen loyaler zijn. - Help medewerkers beter presteren
Als werkgever heb je invloed op het geluk en de productiviteit van je medewerkers. Het is dan ook een immense opportuniteit om in hun veerkracht te in-vesteren. Wij doen dat onder andere met mindfulnesstrainingen, lifecoaching en e-learningtrajecten.
Mensen die met een probleem zitten, kunnen bij ons terecht voor professionele hulp. Wij geloven in de kracht van een goed gesprek. Professionele consulenten dringen direct door tot de kern van het probleem en reiken oplossingen aan. - Installeer een inclusieve cultuur
Een inclusieve cultuur reikt verder dan het omarmen van diversiteit in afkomst, leeftijd of gender. In een inclusieve cultuur kan elk individu zichzelf zijn en opti-maal bijdragen aan de organisatie. En dat leidt logischerwijs tot betere resultaten.
WPO helpt organisaties op weg naar een inclusief welzijnsbeleid. We doen aanbevelingen voor verbetering vanuit de huidige situatie.
- Spelen er onbewuste vooroordelen in de organisatie?
- Is er onbenut potentieel in het team?
- Voelen mensen zich veilig om open te communiceren?
- Wordt er voldoende geluisterd, ook naar de minder mondige medewerkers?
Wil je het grondig aanpakken, dan helpt het om een diversiteitsbeleid uit te werken. Zo is iedereen op de hoogte van de verwachtingen. Door er actief mee bezig te zijn, groei je richting een echte inclusieve cultuur.
Bij voorkeur betrek je je mensen bij het uitwerken van een diversiteitsbeleid, want het vraagt een bijdrage van iedereen. Door je medewerkers daarover mee te laten nadenken, voelen ze zich betrokken en heb jij een beter zicht op wat er leeft in je team.
Veerkrachtig de toekomst in
Zorgzaam ondernemen speelt zich af in alle hoekjes en kantjes van je organisatie. Het is een cultuur die we aanwakkeren door bereikbaar te zijn voor je mensen, op een voor hen relevante manier. Zo maak je als werkgever een wezenlijk verschil in hun leven. Met alle resultaat van dien, voor hen én voor je organisatie.
Benieuwd hoe WPO je medewerkers ondersteunt en zo hun engagement vergroot?
Contacteer Anna Smets voor een vrijblijvend gesprek, en je bent vertrokken!
Workplace Options ondersteunt bedrijven wereldwijd in welzijnsoplossingen voor medewerkers en hun gezinsleden. Het is WPO’s missie om organisaties toekomstbestendig en succesvol te maken, door zorg te dragen voor hun mensen.