Waarom de beste HR geen HR meer is, maar misschien wel een superheld

Waarom de beste HR geen HR meer is – zo luidt de ondertitel van #ZigZagHR, het boek dat aan de basis ligt van dit tijdschrift. Aan welke profielen kunnen we ons als HR professionals dan wel best spiegelen om relevant te blijven? Een vraag voor een ervaren HRM’er. Christophe Vanden Eede, Global Head of Talent Management bij bpost Group en #ZigZagHR Wijze, neemt de handschoen op en nodigt ons uit op zijn maandelijkse zoektocht.

Ooit zag ik een uitnodiging voor een HR conferentie waarbij de letters H en R zo geaccentueerd werden, dat het woord hero opdoemde. Er werd gesuggereerd dat HR professionals (super)helden zouden (moeten) zijn. Dat streelt het ego, maar heeft zo’n vergelijking ook enige zin?

Als superheld krijg je je krachten mee bij geboorte, door een gekke mutatie van de natuur of als gevolg van een ongeluk. Het gaat om waarlijk wondere schepsels die beschikken over competenties die deze van de normale sterveling ver overstijgen. Daardoor worden ze vaak verkeerd begrepen, zelfs verfoeid door de mensen die ze juist willen helpen. Marketing is meestal ook niet hun sterkste kant.

Ze moeten leren omgaan met hun krachten. In het begin komen ze wat stuntelig over, gaandeweg verbeteren ze, vaak geholpen door ervaren superhelden. Er wordt nogal eens van hen verwacht dat ze problemen oplossen waarmee een gewone mens geen blijf weet. Dankzij hun bovennatuurlijke skills en superieure samenwerking slagen ze er keer op keer weer in om de wereld te redden van het zoveelste snode plannetje van hun veelal kleurrijke aartsvijanden.

Ze worden steeds geacht om zichzelf weg te cijferen om de wereld te redden. Maar al te vaak zijn ze niet op tijd voor hun afspraak met het vriendinnetje, de sportwedstrijd van het kroost of hun eigen viering. Werk gaat voor alles!

Gelukkig hebben superhelden ook menselijke kantjes. Veel van hen worstelen met zichzelf omdat ze een trauma te verwerken hebben, liggen overhoop met hun team of zijn wanhopig op zoek naar dat sprankeltje liefde. Maar als het nodig is, staan ze er. Want ze hebben geleerd dat ze de grootste uitdagingen niet alleen aankunnen. Hiervoor dienen ze hun krachten te bundelen. Excellent teamwork is onontbeerlijk. Superhelden hebben de jeugd al heel wat leiderschapslessen bijgebracht! Maar ook lessen over moed en zelfopoffering.

Velen van hen verkiezen om een masker te dragen en dat lijkt me problematisch. Ze beweren dat dit nodig is om hun familie en vrienden te beschermen en ook een gewoon leven te kunnen leiden. In deze tijden van authenticiteit doet een masker echter vermoeden dat er iets anders schuilgaat achter al die goedbedoelde intenties en acties.

Bij de opkomst van de superhelden was er van diversiteit weinig sprake, het waren vooral blanke mannen. De jongste jaren is de waaier aan superhelden alvast inclusiever. Bijna iedereen kan nu wel een superheld ontwaren met wie hij of zij zich kan vereenzelvigen. Zo verworden ze tot ware rolmodellen (allicht ingefluisterd door commerciële doeleinden).

Steevast hebben superhelden ook een zwakke plek. Waarom werken ze daar niet aan? En de grens tussen superheld en superschurk is vaak vrij smal. Het hangt meestal af van externe factoren of ze nu naar de ene of de andere kant overhellen. Soms wisselen ze zelfs van kant.

Kortom, er zijn heel wat parallellen te trekken tussen HR professionals en superhelden, maar ik weet niet of we ons enkel moeten beperken tot mensen met uitzonderlijke gaven om werknemers te beschermen tegen Lord VUCA en zijn kornuiten. We betrekken beter iedereen hierbij om de uitdagingen aan te gaan. En zo’n spandexpakje lijkt me ook niet echt een goed idee… We zoeken dan ook naarstig verder naar geschikte aanwinsten voor de HR familie.

XX FOTO 54 55 COLUMN Christophe Vanden Eede The HR Super Hero

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER