Vlaamse overheid lanceert nieuwe campagne ‘Pracht van een werkkracht’

Met de nieuwe campagne ‘Pracht van een werkkracht’ promoot de Vlaamse overheid individueel maatwerk. Op zes affiches die vanaf 12 september in het straatbeeld en in tal van media verschijnen, poseren zelfstandigen en werkgevers trots naast hun werknemer met een arbeidsbeperking, zoals een dubbele beenamputatie, gehoorproblemen of een autismespectrumstoornis.

Zo’n 17 procent van de werkzoekenden in Vlaanderen heeft een arbeidsbeperking (30.000 personen). Dat er op verschillende vlakken drempels overwonnen moeten worden om hen aan de slag te helpen, is duidelijk. Een grote uitdaging is om een werkgever te vinden die ziet wat ze wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen of om mensen met een beperking te helpen om de sprong naar een job als zelfstandige te wagen.

“Er zijn zaken die ik ook niet kan. Maar als ondernemer kan ik wel kansen zien. En dan zie ik dat er nog veel talent is dat een job verdient en gemotiveerder is dan wie dan ook.”

Los van motivatie is er vaak nood aan zicht- en onzichtbare aanpassingen op de werkvloer. De Vlaamse overheid trekt daarom 130 miljoen euro uit om werkgevers, werknemers met een arbeidsbeperking én hun collega’s daarbij te ondersteunen. Niet alleen met extra begeleiding, maar bijvoorbeeld ook om werken op maat mogelijk te maken door bijvoorbeeld aanpassingen aan het uurrooster of extra begeleiding door een collega of externe dienstverlener.

Meer dan 1.000 werkgevers en zelfstandigen hebben de voorbije 2,5 maand een aanvraag voor individueel maatwerk ingediend voor één of meerdere werknemers.

“Het is belangrijk om iedereen alle kansen te geven om in een juiste werkomgeving aan de slag te gaan, ook voor wie dat op het eerste gezicht soms minder evident lijkt. Met individueel maatwerk maken we meer maatwerk op de werkvloer mogelijk voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat de vraag en de wil er zijn bij zowel zelfstandigen, werkgevers als werknemers, bewijzen de vele aanvragen. Sinds begin juli hebben meer dan 1.000 werkgevers en zelfstandigen een aanvraag voor individueel maatwerk ingediend. Voor alle dossiers wordt nagegaan welke ondersteuning en begeleiding we vanuit de Vlaamse overheid kunnen aanbieden. Want we zijn er rotsvast van overtuigd dat een werknemer met een arbeidsbeperking een versterking kan zijn op iedere werkvloer.”

Vlaams minister van Werk Jo Brouns

De mensen en verhalen achter de affiches:

Lotte & Tjorven uit Lokeren, Oost-Vlaanderen

Lotte Windey, lasser met een auditieve beperking: “Mijn eigen loon verdienen en sociaal contact op de werkvloer geven me enorme voldoening. Ik ben enorm trots dat ik van interim naar een vaste waarde ben kunnen doorgroeien”

​Tjorven Melens, office manager interimkantoor Konvert: “Mensen met een beperking die bij ons komen aankloppen, willen echt werken en verdienen dus een kans”

Kingspan Lotte 16 min

Lynn en Inne uit Borgerhout, Antwerpen

Lynn Formesyn, stafmedewerker met een reumatische aandoening: “Ik ben één van de mensen die dacht dat het niet meer ging lukken om te werken. Alleen al kunnen zeggen ‘Ik ga naar mijn werk’ bezorgt me een glimlach”

​Inne Van de Ven, directeur SAM, Steunpunt Mens en Samenleving: “Lynn bewijst elke werkdag opnieuw dat er nog veel onaangeroerd talent is dat kansen verdient”

Inne van de Ven en Lynn Formesyn 5022 fotograaf Els De Waele min

Ivan en Giovanni uit Meulebeke, West-Vlaanderen

Ivan Kindt, technisch tekenaar met een fysieke beperking: “Voor ik door een ongeval mijn beide benen verloor was ik al aan de slag als ploegbaas in hetzelfde bedrijf, maar ik heb nadien een nieuwe functie kunnen invullen. Ik ben enorm trots telkens ik na mijn ontbijt mijn twee protheses kan aantrekken en zelf met mijn eigen auto naar mijn eigen job kan rijden”

​Giovanni Vandenborre, gedelegeerd bestuurder bouwbedrijf Vuylsteke-Eiffage: “Ivan heeft dankzij zijn ongeziene motivatie een positieve invloed op het hele bedrijf”

VuylstekeEiffage GiovannienIvan 21 min

Els uit Houthalen-Helchteren, Limburg

Els Tiri, zelfstandig consulente met een mobiele beperking: “Wij zijn niet minder, wij zijn ook niet beter. Maar of ik nu de job doe als loopbaancoach in de rolstoel of niet: eigenlijk zou dat geen verschil mogen maken”

TiriHRConsulting Els 6 min

Patrick en Christel uit Antwerpen

Patrick Luypaert, ICT’er met een fysieke beperking sinds zijn geboorte: “Mijn job is mijn beste medicijn geweest. Ik heb ervoor moeten vechten en ben intussen toch maar mooi doorgegroeid”

​Christel Witgeers, algemeen directeur Emino vzw: “Ik wens elk bedrijf zijn Patrick toe. Mede door zijn beperking denkt hij zéér oplossingsgericht. Dat draagt hij ook uit naar zijn collega’s”

Emino PatrickenChristel 2 min

Jens en André uit Zaventem, Vlaams-Brabant

Jens, verantwoordelijke planning met een autismespectrumstoornis: “Nadat ik m’n diploma behaald had was het moeilijk om werk te vinden, maar eindelijk heb ik een normaal leven”

​André Claessens, zaakvoerder zorgtraiteur André: “12 van onze 52 medewerkers hebben een beperking. Uiteraard moeten we voor hen steevast kleine aanpassingen doen, maar die komen alle collega’s ten goede”

INDIVIDUEELMAATWERK 3JULI2023 HR 38 min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER