Vier (langere) dagen werken, een goed idee?

Eerstdaags wordt immers de 4-daagse werkweek in het Staatsblad gepubliceerd. Alle werknemers in de privé kunnen dan aanvragen hun (ongeveer) 38 uren in 4 in plaats van 5 dagen te presteren. Werkgevers mogen de aanvraag voor een 4-daagse werkweek enkel gemotiveerd afwijzen.

Omdat ze vanuit wetenschappelijk standpunt erg benieuwd zijn naar de impact van deze maatregel op het welzijn van werknemers die instappen, biedt UGent@Work werkgevers aan gratis de impact van de maatregel bij hen te laten evalueren.

>> Interesse om de impact van deze maatregel op het welzijn van jouw medewerkers GRATIS te laten evalueren door UGent@work?
>> Boek hier een kennismakingsgesprek in met onderzoekster Kristen du Bois

>> Link naar de oproep

Verwacht wordt dat heel wat Vlaamse werknemers effectief de overstap naar de vierdaagse werkweek zullen willen maken. Enkele opmerkelijke cijfers uit de recente studie van UGent@Work:

  • 37% van de Vlamingen die nu voltijds werken, achten het waarschijnlijk aan de slag te gaan in de vierdaagse werkweek. Geëxtrapoleerd naar de 1,8 miljoen voltijdse loontrekkende in Vlaanderen, gaat het om een kleine 700.000 mensen die potentieel een aanvraag indienen.
  • Van wie deeltijds werkt, overweegt 24% om (terug) voltijds aan de slag te gaan, met dank aan de vierdaagse werkweek.
  • Onder deeltijdse werknemers jonger dan 45 jaar loopt dit zelfs op tot 35%!
  • Van de vierdaagse werkweek wordt voornamelijk verwacht dat het zal helpen om thuis makkelijker te ontspannen, de werk-privébalans te verbeteren en persoonlijke relaties te verbeteren. Wie een hoog burn-outrisico heeft, is enthousiaster voor de vierdaagse werkweek.

>> 4-dagen werkweek: wat zegt de regering, wat zegt de wet, wat zegt de wetenschap en wat zeggen de experten

>> Raadpleeg hieronder het volledige onderzoek

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER