Vergeet de organisatiestructuur niet

Als HR zetten we vooral in op het ontwikkelen van mensen, maar we investeren veel minder tijd in het ontwikkelen van de organisatie waarin die mensen werken. En dat is een metier op zich. Daarom hebben we Seth Maenen uitgenodigd. Seth is onderzoeker, docent, adviseur en trainer in organisatieontwerp en -ontwikkeling.

Er zijn verschillende triggers die een mogelijke nood aan een organisatiewijziging blootleggen: gebrek aan betrokkenheid, targets die niet gehaald worden, klachten over een te hoge workload en de bijhorende vraag naar extra mankracht zijn zo’n triggers. Seth noemt dat de crappy people reflex. We hebben de neiging om de oorzaak van problemen op de werkvloer bij de mensen te zoeken. Maar de vraag is of het probleem wel bij crappy people ligt of gaat het eerder om een crappy structure?

Nadenken over de organisatiestructuur is nog geen automatische reflex bij HR. En nochtans ligt daar een belangrijke sleutel, ook om de arbeidsmarktkrapte op te lossen; door werk en organisatie anders in te richten.

Veel kijk- en luisterplezier!

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER