Veiligheid is ook een kwestie van respect

Vandaag start het Werkbaarheidsfonds Dienstencheques voor het derde jaar op rij een nationale sensibiliseringscampagne met als doelgroep de mensen die beroep doen op huishoudhulpen. Het centrale thema is bewustmaking rond veiligheid voor huishoudhulpen. Dit is nodig, want de woning van de dienstenchequegebruiker is niet altijd de meest veilige werkplek. Vaak omdat de bewoners de risico’s niet kennen of onderschatten. De sensibiliseringscampagne wil daarom iedereen aanmoedigen en informeren om van elke woning een vijfsterren werkplek te maken voor de huishoudhulpen. De campagne wordt ondersteund door de website www.iktoonrespect.be waar huishoudhulpen, hun werkgevers en de klanten waar ze werken terecht kunnen voor tips en meer informatie over veiligheid. Huishoudhulpen kunnen er hun klanten ook sterren geven als ‘veiligste plek om te werken’.

Voor de campagne slaan dienstenchequewerkgevers en vakbonden binnen het Werkbaarheidsfonds de handen in elkaar om mensen die beroep doen op een huishoudhulp bewust te maken dat ze van hun huis een veilige werkomgeving moeten maken.

Uit een kwalitatieve studie met focusgroepen blijkt immers dat 1 op 10 huishoudhulpen zich niet veilig voelt bij het uitvoeren van hun job. Veel van de bijna 3.900 werkongevallen die elk jaar gebeuren zijn te wijten onvoldoende voorzorgsmaatregelen om de omgeving veilig te maken. Dit kan worden vermeden door eenvoudige ingrepen zoals opgeruimde kamers, goed onderhouden elektrische toestellen en door geen huisdieren toe te laten in de ruimtes waar gewerkt wordt. Maar ook aandacht voor veilig, hygiënisch en ergonomisch materiaal is belangrijk.

Naast het vermijden van gevaren die een werkongeval kunnen veroorzaken, moet er ook aandacht gaan naar veilige schoonmaakproducten, goed verluchte ruimtes, een werkbare temperatuur en mag er niet gerookt worden in het bijzijn van de hulpen. Door in te zetten op een veilige en gezonde werkomgeving en kwalitatief materiaal kunnen heel wat van de meest voorkomende werkongevallen, zoals valpartijen, botbreuken, brandwonden en problemen met huisdieren, vermeden worden.

“We zien nog te vaak dat huishoudhulpen op een werkplek aan de slag moeten met onveilige werkomstandigheden. De coronacrisis heeft ook een bijkomende impact. Regelmatig terugkerende opmerkingen in coronatijden zijn slecht verluchte ruimtes, rondslingerende mondmaskers en klanten die geen afstand houden. Verder zijn er klanten die hun huishoudhulp met agressieve producten laten poetsen om alles zo veel mogelijk te desinfecteren, dat is ongezond en gevaarlijk.”, aldus Peter Van de Veire, algemeen directeur van het Werkbaarheidsfonds.
Veiligheid is ook een kwestie van respect

Informerende filmpjes en advertenties op verschillende online kanalen, maken gebruikers van dienstencheques bewust dat het belangrijk is om zorg te dragen voor hun huishoudhulp.

“Wie zorgt voor je woning, verdient ook jouw zorg. Wij willen met deze campagne opnieuw benadrukken hoe belangrijk het is om in dialoog te gaan met de huishoudhulp. Praat met elkaar over veiligheid, zeker in tijden van corona. Als de huishoudhulp zich comfortabel en veilig voelt bij de klanten thuis, zal hij of zij gemotiveerder en efficiënter zijn. Het is een kwestie van wederzijds respect. Met een klein beetje aandacht voor veilige elektrische toestellen, niet-toxische producten en goede materialen kan men al een groot verschil maken.”, licht Peter Van de Veire toe.

Vijfsterren werkplaats

Net zoals bedrijven door preventie ernaar streven om de veiligste werkplek te zijn zonder arbeidsongevallen wil de sensibiliseringcampagne ook klanten motiveren om van hun huis een vijfsterren werkomgeving te maken voor hun huishoudhulp. Daarom zullen huishoudhulpen tijdens de campagne op de website www.iktoonrespect.be hun klanten die zorgen voor een veilige werkomgeving in de schijnwerpers zetten door hen positief te evalueren op verschillende veiligheidscriteria. Alle vijfsterren klanten worden weergegeven op een landkaart van België. Daarnaast kan iedereen op de website terecht voor concrete tips, interessante artikels en andere handige informatie rondom veiligheid voor huishoudhulpen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER