Op 14 juli werd de nieuwe versie van de Generieke Gids gepubliceerd. De Generieke Gids bevat richtlijnen voor organisaties om de verspreiding van COVID19 op het werk tegen te gaan. Door de gewijzigde overheidsmaatregelen, was de vorige versie van de Generieke Gids aan wijziging toe. Miet Vanheghen, juriste van Acerta licht toe.
Wat werd er aangepast in de Generieke Gids?
Bedrijfsfeesten en teambuildings
De belangrijkste aanpassing is de toevoeging van richtlijnen rond bedrijfsfeesten en teambuildings. De nodige voorzichtigheid moet in acht genomen worden bij de organisatie van activiteiten. De activiteiten worden bij voorkeur buiten georganiseerd. Vooraleer dergelijke je een bedrijfsfeest of teambuilding organiseert, moet je het advies van het comité voor preventie en bescherming op het werk te vragen.
De frequentie van dit soort activiteiten moet beperkt blijven en deelname aan deze activiteiten moet op vrijwillige basis gebeuren.
Als deze activiteiten toch binnen worden georganiseerd, dan moeten de algemene principes om virusverspreiding te voorkomen, worden nageleefd. Het gaat onder andere om:
- Het aantal contacten zoveel mogelijk beperken (bv. kleine bubbels van collega’s die al samenwerken);
- Goed geventileerde lokalen;
- Het dragen van een mondmasker tijdens verplaatsingen;
- …
Alle voorzorgsmaatregelen moeten genomen worden, ongeacht er eigen catering of een professionele cateraar is.
Waarom is het belangrijk om de richtlijnen te volgen?
De Generieke Gids bevat richtlijnen om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan. Het belang werd recent nog beklemtoond in een gemeenschappelijke verklaring van de sociale partners van de Nationale Arbeidsraad en de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. De sociale partners benadrukken in deze verklaring dat het absoluut noodzakelijk is dat de preventiemaatregelen genomen (blijven) worden én dat bedrijven de vaccinatiecampagne maximaal steunen. Het sociaal overleg binnen de onderneming speelt hierin een essentiële rol.
Vaccinatiestatus geen reden voor onderscheid
In dezelfde gemeenschappelijke verklaring wordt ook elke mogelijke vorm van onterechte verschillende behandeling voorafgaand aan of tijdens het uitvoeren van het werk, en die gebaseerd zou zijn op de vaccinatiestatus of het al dan niet bezitten van een coronacertificaat, verworpen. De antidiscriminatiewetten van 10 mei 2007 en de cao nr. 95 van de NAR betreffende de gelijke behandeling gedurende alle fasen van de arbeidsrelatie, zijn van toepassing.
- Alleen de arbeidsarts kan de gezondheidsgegevens van een (kandidaat)werknemer opvragen indien dat nodig is om de opdrachten in het kader van de arbeidsgeneeskunde adequaat te kunnen vervullen.
- Wat mag niet? Niet-gevaccineerde werknemers mogen de toegang tot en de uitoefening van een job dus niet worden geweigerd. Ook mogen niet-gevaccineerde werknemers niet minder gunstig behandeld worden, of andersom, mogen gevaccineerde werknemers niet gunstiger behandeld worden, door hen bijvoorbeeld een premie te geven.
- Wat kan/moet er wel? Naleving van veiligheids- en hygiënemaatregelen, voorlichting, toegankelijkheid van het vaccin, controle van de maatregelen en de invoering van sancties bij niet-naleving van de voorschriften op de werkvloer.