Veilig werken tijdens COVID-19: nieuwe Agoria-tool toont aan hoe ‘coronaproof’ uw bedrijf is

Het coronavirus is voorlopig ‘here to stay’. Dat bewijst de tweede besmettingsgolf. Passen ondernemingen nog wel de juiste afstands- en hygiënemaatregelen toe? Overleggen ze correct met de interne overlegorganen? Krijgen ook bezoekers en aannemers voldoende informatie?

Agoria’s nieuwe CIRS-tool (Covid Industrie Risk Scan) biedt houvast om bedrijven en iedereen die er binnenkomt maximaal te beschermen. De aanpak en inhoud werden besproken met de Economic Risk Management Group (ERMG). Het moet bedrijven en Agoria tevens toelaten in dialoog te gaan met de (lokale) overheden bij mogelijks verhoogde maatregelen in uw regio, om zo hopelijk ook lockdowns te kunnen vermijden.

Agoria’s nieuwe CIRS-tool is een digitale checklist die bedrijven helpt om op gestructureerde wijze alle maatregelen te nemen die verplicht en/of aangewezen zijn om ook tijdens uitbraken van het coronavirus veilig te kunnen werken in uw bedrijf. Bedrijven kunnen deze tool gebruiken om na te gaan hoe ‘coronaproof’ ze zijn, maar ook als handleiding om meer slimme beschermingsmaatregelen te nemen.

Gebaseerd op generieke gids en handleiding goede praktijken

De CIRS-tool is gebaseerd op de generieke gids ‘Veilig aan het werk’ van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de beleidscel van de Minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid. Deze generieke gids, die beschikbaar is op de website van de FOD Werkgelegenheid, bevat een resem praktische maatregelen en tips om ondernemingen maximaal te beschermen tegen het besmettingsgevaar van COVID-19, gerangschikt volgens de chronologie van een typische werkdag: van bij het vertrek ’s ochtends thuis tot bij de terugkeer ‘s avonds na het werk. Een andere inspiratiebron voor de CIRS-tool was de handleiding met goede praktijken tegen COVID-19 die Agoria eerder dit jaar publiceerde als aanvulling op de generieke gids.

Hoe werkt het?

In de CIRS-tool werd de inhoud van de generieke gids en de handleiding goede praktijken vertaald naar 124 concrete vragen, die samen de toestand in bedrijven in kaart brengen. De lijst bevat zowel vragen die een verplichting inhouden, als een aantal aanvullende vragen die ondernemingen op weg kunnen zetten naar een meer uitgesproken aanpak.

Op basis van hun antwoorden krijgen bedrijven een label en een score. Het label, gebaseerd op de antwoorden op de verplichte vragen, geeft de actuele status van ieder bedrijf aan. De score, het resultaat van de antwoorden op de aanvullende vragen, geeft aan hoe goed het bedrijf voorbereid is op een eventuele volgende golf.

Extra opvolging

Agoria voorziet in een opvolging door zijn experten waardoor bedrijven als gebruiker van de tool zullen worden ingelicht over de eventuele wijzigingen. Meer info bij Geert De Prez ([email protected]) of Anje Van Vlierberghe ([email protected]).

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER