Resources zijn het oude HR, Capital is het nieuwe HR

Twee #ZigZagHR Wijzen om het nieuwe kalenderjaar in te zetten. Twee HR protagonisten die binnenkort ook samen te zien zijn in een tv-programma op VTM dat draait rond (drastische) carrièrekeuzes. Met wellbeing experte Ann De Bisschop en professor arbeidseconomie Stijn Baert verkennen we het thema van deze editie – een nieuwe, ruimere, verregaande invulling van welzijn op het werk – en eindigen met een scherpe blik op HR anno 2022. Wat kan/mag/moet HR nu…?

Ann De Bisschop maakte aanvankelijk carrière in de media. Ze zette onder andere de radiozenders Qmusic en JOE succesvol op de kaart. Vervolgens legde ze zich toe op het welzijn van de medewerkers van Medialaan (het huidige DPG Media). Zo werd ze de eerste Wellbeing Director in Vlaanderen. Vandaag probeert ze bedrijven waar het werkklimaat en -ritme een hoge tol eisen, te overtuigen van haar 5G-beleid: alleen met Gezonde, Gelukkige, Gemotiveerde, Getalenteerde en Geïnformeerde medewerkers ben je als organisatie future-proof. Voor Ann De Bisschop was het nog nooit zo druk: meer dan ooit zetten bedrijven in op het welzijn van hun medewerkers. En de mate waarin ze dat doen, zal volgens haar ook van de balans af te lezen zijn.

Webp.net compress image 29 2

Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de UGent en hoofdpromotor van UGent@Work, het interdisciplinaire consortium van 24 UGent-professoren die onderzoek over het werk en de arbeidsmarkt leiden. Zijn onderzoek situeert zich hoofdzakelijk in het brede veld van de arbeidseconomie, met een focus op de overgang van school naar werk, discriminatie op de arbeidsmarkt, en werk en gezondheid. Hij is dé expert inzake de arbeidsmarkt in Vlaanderen en is vanuit die expertise één van de zes experten die de Vlaamse Regering bijstaan als economisch relancecomité.

Webp.net compress image 28 2

Zien ook onze #ZigZagHR Wijzen een evolutie van welzijn naar een heuse wellbeing experience, zeg maar naar een visie waarin niet alleen gezondheid en veiligheid voorop staan, maar waarin de hele organisatie van het werk in het teken van de employee experience staat?

Samen met Luc De Decker, legde ik hen een aantal vragen voor. Je krijgt alvast een voorproefje van wat je deze maand in het #ZigZagHR-Tijdschrift kan lezen…

“Businesses have a once in a lifetime opportunity to reimagine how people work”, stelde professor Lynda Gratton (London Business School) in november 2021 op het congres van de Britse HR beroepsvereniging CIPD. Een opportuniteit als gevolg van de coronapandemie, maar ook door structurele verschuivingen zoals de demografische evolutie. Mag het zo dramatisch: we kunnen het werk herscheppen, nu of nooit? En wat moet er dan veranderen?

Stijn Baert “Vroeger leek de ene maand heel sterk op de andere, maar nu hebben we een schok ervaren en zijn we pardoes in een experiment beland. In dat opzicht is er ontegensprekelijk sprake van een momentum. En HR heeft effectief de opportuniteit om te evolueren van een fase van verplicht anders werken naar een modern HR beleid. We mogen nu zeker niet in een kramp schieten waarbij we regels opleggen die voor iedereen gelijk zijn. Het is niet nu of nooit, maar het zou zonde zijn om deze opportuniteit niet te grijpen.”

Ann De Bisschop “Is het nu of nooit? Waarschijnlijk niet, maar het zou een gemiste kans zijn om hier nu niet mee door te gaan, al missen sommige bedrijven hiervoor helaas het lef. Om hier succesvol uit te komen, moet er vertrouwen zijn. Het nieuwe leiderschap is gebaseerd op vertrouwen in plaats van controle. Meer dan ooit ook moet er tijd en budget vrijgemaakt worden voor opleiding en ontwikkeling én voor wellbeing. Thuiswerk maakt dat we aan quality time met het gezin winnen, tijd kunnen maken voor het bereiden van gezond eten, een wandeling kunnen maken tijdens de dag,… In de praktijk gaan we evenwel in de fout door geen pauzes te nemen en harder te werken dan ooit tevoren. Ons brein heeft nochtans na één uur intensief werken echt nood aan een pauze. Op het werk gebeurt dat automatisch, omdat we met een collega samen een koffiepauze nemen of tijd nemen om te lunchen, maar thuis stellen we te weinig grenzen.”

Stijn Baert “We organiseerden een bevraging bij het begin van de crisis en na een jaar: gemiddeld hebben mensen effectief de gelegenheid genomen om gezonder te leven. Maar gemiddelden doen de realiteit oneer aan, want sommigen hadden het bijzonder zwaar. Net daarom moet het hybride werken op maat uitgewerkt worden.

Er is ook sprake van een honeymoon effect: we hebben vastgesteld dat mensen initieel best tevreden waren over telewerk, maar na een jaar zijn die positieve effecten veel minder uitgesproken. Een belangrijke toevoeging: als we ons moeten heruitvinden en anders moeten leren werken, mogen we opleiding zeker niet uit het oog verliezen. Wie vaker telewerkt, volgt minder vaak een opleiding, zo toont onderzoek aan.”

>> De rest van dit dubbelinterview lees je deze maand in #ZigZagHR – Bestel nu jouw exemplaar of abonneer nu en lees hét HR-vaktijdschrift gedurende gans 2022!

ZZ 23 COVER RGB jpeg

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER