Randstad Group Belgium pioniert met eerste gebruikstoepassing Vlaamse datakluizen

In het bijzijn van meer dan 300 bedrijfsleiders en professionals heeft Vlaams minister-president Jan Jambon donderdagavond 4 mei officieel het Vlaams Datanutsbedrijf gelanceerd onder de merknaam ‘athumi’. Tijdens een demo werd het allereerste platform voor veilige en slimme datakluizen in Europa getoond.

Dankzij de technologie van persoonlijke datakluizen houden mensen zelf controle over hun data, en kunnen ze zelf kiezen welke gegevens ze delen met welke organisatie en voor hoe lang.

Als partner van het eerste uur stelde HR-dienstverlener Randstad Group Belgium er de eerste gebruikstoepassing die live is, voor.

Als HR-dienstverlener en grootste werkgever van België heeft Randstad Group een enorme verantwoordelijkheid over de persoonsgegevens van kandidaten, waaronder cv’s, diploma’s en rijbewijzen. Het concept van datakluizen biedt daar een uitgelezen antwoord op.

“Datasecurity en dataminimalisatie zijn van groot belang voor ons. Met deze samenwerking kunnen kandidaten op een veilige en eenvoudige manier controle krijgen over wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. Ze kunnen bepalen met wie de gegevens worden gedeeld en voor hoe lang. Alleen het absolute minimum aan data dat relevant is voor toekomstige tewerkstelling wordt gedeeld, waardoor het proces van datadeling wordt teruggebracht tot de pure essentie ervan. Dit draagt ook bij aan meer inclusie. Ook voor bedrijven waarmee we samenwerken heeft dit voordelen. Ze kunnen altijd een gevalideerde, authentieke bron raadplegen en fraude wordt hiermee onmogelijk gemaakt”, klinkt het bij Vivian Roks, innovation lead bij Randstad Group Belgium.

De eerste toepassing waarbij Randstad Group gebruik maakt van de datakluizen moet het bewijzen van een diploma vergemakkelijken voor oa. zorgprofielen. Om deze toepassing mogelijk te maken werkt de hr-dienstverlener samen met de Belgische datakluizenexpert Digita.

“We willen deze case gebruiken om te leren en te groeien naar een volwaardig product dat ons in staat stelt om een breed scala aan documenten te delen die nodig zijn voor goed werkgeverschap. De potentiële toepassingen in het kader van werk zijn legio. Bovendien zijn we fier om zo als eerste private speler de toon te zetten in de weg naar een florerende Vlaamse data economie”, besluit Vivian Roks.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER