Een van de 10 voorbeelden inzake progressieve HR praktijken die Lisbeth en ik uitwerkten in #ZigZagHR gaat over betaald verlof:
- Bedrijven langs de traditionele kant van het #ZigZagHR-Continuüm kiezen voor een verlofstelsel gebaseerd op anciënniteit
- In bedrijven langs de meer progressieve kant van het #ZigZagHR-Continuüm kunnen medewerkers zelf kiezen hoeveel verlof ze nemen, in sommige gevallen zelfs onbeperkt.
Op het moment dat we het boek uitbrachten was die progressieve praktijk (onbeperkt verlof) al mainstream aan het worden in de Verenigde Staten, als populaire strategie om millennials aan te trekken en te behouden, hoewel dat waarschijnlijk misschien nog meer te maken heeft met een gebrek aan juridisch en reglementair kader.
Want wist je dat de VS het enige geïndustrialiseerde land ter wereld is zonder wettelijk bepaalde vakantiedagen? Bovendien blijken opvallend veel Amerikaanse medewerkers een deel van hun al schaarse vrije dagen niet eens op te nemen – ze laten gemiddeld bijna 5 dagen liggen.
Wat vandaag of in het ene land progressief is kan morgen of in een ander land dus mainstream zijn…
Maar wat blijkt nu?
Het invoeren van onbeperkt verlof dat bedoeld was om mensen geëngageerd en productief te houden, om absenteïsme en burnout terug te dringen heeft er toe geleid dat mensen – onder sociale druk – geen verlof meer durven te nemen.
Hoewel iedereen de mogelijkheid heeft om een paar weken te gaan rondreizen of om regelmatig verlof te nemen, wil niemand het team in de steek laten, en wil niemand het etiket opgeplakt krijgen van ‘de medewerker die het meest verlof neemt’.
Strategisch ZigZaggen tussen traditionele en meer progressieve praktijken is met andere woorden niet zonder risico…
De oplossing?
Medewerkers verplichten om op regelmatige tijdstippen verlof te nemen?
Er is een geweldige ted talk van Stefan Sagmeister, een designer die om de zeven jaar een jaar verlof neemt. De idee daarachter is dat Stefan wil loskomen van het huidige model van 25 jaar leren – 40 jaar werken – 15 jaar pensioen: beter om 5 jaar van je ‘pensioenleeftijd’ te verdelen over die 40 jaar zodat je om de 7 jaar nieuwe zuurstof, inspiratie en ideeën kan opdoen, aldus Sagmeister.
Bij SimplyFlying worden de medewerkers verplicht om een week verlof te nemen iedere 7 weken en bovendien worden medewerkers niet betaald voor dat verlof al ze tijdens die week toch contact opnemen met het werk. SimplyFlying is een klein bedrijf en er waren naast voordelen ook verbeterpunten, maar wat mij dan triggert is >> hoe staat het in België?
- Ken je bedrijven die hiermee experimenteren?
- Of heb je zelf een progressieve HR praktijk die je wil delen?
Laat van je horen en stuur een mailtje naar [email protected]