PARTNERCONTENT

Persoonlijk leiderschap: sleutel tot succes in het hybride werken

De huidige covid-pandemie is het voorbeeld bij uitstek van de VUCA-wereld waarin we leven. De ene variant van het virus is nog niet verslagen of een nieuwe variant duikt op. Niemand weet of er ooit een post-covid-tijdperk komt en hoe dat er zal uitzien. Het virus brengt de complexiteit van ons privéleven, maar ook van onze bedrijfsvoering naar een ongekend niveau. Tot slot zijn de maatregelen en oplossingen die worden aanbevolen of opgelegd vaak dubbelzinnig en soms tegenstrijdig. De VUCA-wereld ten top…

Persoonlijk leiderschap

Dit alles heeft een belangrijke invloed op onze werkwereld. Zo werken veel mensen meerdere dagen per week thuis en is iedereen ondertussen vertrouwd met de term hybride werken. Of medewerkers nu thuis werken of nog op het werk zijn, het uitvoeren van hun activiteiten met alle covid-beperkingen vraagt flexibiliteit en vindingrijkheid. Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen. Onmogelijk om dat centraal aan te sturen. Er zijn te veel verschillende bordjes in de lucht, elke situatie is uniek en overal een vinger in de pap willen hebben, is onmogelijk.

Als directie en management moet je noodgedwongen meer loslaten en vertrouwen op het persoonlijk leiderschap van al je medewerkers.

In dit opzicht biedt deze pandemie een enorme opportuniteit. De mythe van de controle wordt eindelijk doorbroken. De toegenomen autonomie leidt zelden tot medewerkers die de kantjes eraf lopen. Meestal zien we dat medewerkers tot veel meer – zelfstandig werk – in staat zijn dan we dachten. De autonomie leidt vaak tot een ongeziene toewijding en inspanning om de objectieven van de organisatie toch te realiseren. We zien plots dat de combinatie vrijheid en uitdaging mensen aanzet om boven hun oude zelf uit te stijgen en hun volle potentieel te realiseren.

Dat is persoonlijk leiderschap: het beste in jezelf en anderen naar boven brengen.

Toegenomen autonomie

Die toegenomen autonomie brengt uiteraard uitdagingen mee. En die zijn de perfecte aanzet voor medewerkers om hun persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Deze push uit hun comfortzone maakt een belangrijk leerproces mogelijk. Zo moeten ze zelf op zoek naar de informatie en mensen die ze nodig hebben om hun werk naar behoren uit te voeren. In deze virtuele wereld vraagt persoonlijke connecties onderhouden een nieuwe invulling. Medewerkers moeten actief nadenken over welke beslissingen ze zelf kunnen nemen en wie ze daarbij moeten betrekken. Duidelijk afspraken over autonomie en controle worden belangrijker dan ooit.

Iedereen wordt veranderingsmanager van zijn eigen taken en projecten, en moet zijn eigen strategie uitwerken om alle stakeholders, vaak op afstand, op de hoogte te houden. Tot slot moeten alle medewerkers in belangrijke mate hun eigen prioriteiten bepalen en orde scheppen in alle informatie die op hen afkomt.

Iedereen kan leiden

Nu kun je als management of HR op twee manieren reageren. Je kunt proberen om orde in deze VUCA-chaos te scheppen door richtlijnen en procedures uit te schrijven. Een aanpak die maar beperkt zoden aan de dijk zet. Je holt meestal achter de realiteit aan en het is onwaarschijnlijk dat je alle mogelijke situaties voorziet. Of je kunt je mensen ondersteunen in hun persoonlijk leiderschap door hen te leren hoe ze met die nieuwe uitdagingen aan de slag kunnen. Hoe ze kunnen omgaan met hun nieuwe autonomie en vrijheid. Hoe ze op afstand kunnen inzetten op zaken zoals vertrouwen en erkenning. Hoe ze de juiste prioriteiten kunnen zetten in de stortvloed aan taken en informatie. Hoe ze risico’s kunnen beheren en hoe ze geconnecteerd blijven met collega’s, leidinggevenden, klanten en andere belanghebbenden. En, niet onbelangrijk, hoe ze voor hun eigen werkgeluk en welzijn kunnen zorgen in deze boeiende, maar vaak ook vermoeiende tijden.

Als er één moment is om te investeren in persoonlijk leiderschap, dan is het nu. Je hoeft dat als management of HR niet alleen te doen. Betrek alle medewerkers, maak van je organisatie een echte lerende organisatie en zorg ervoor dat iedereen elkaar inspireert met persoonlijk leiderschap. Als epidemie ‘over de gehele bevolking’ betekent, dan lijkt ‘iedereen kan leiden’ mij de beste tegenzet.

Frans van de Ven is auteur van Iedereen kan leiden, een boek over persoonlijk leiderschap in organisaties. Als zelfstandig coach-adviseur voor Randstad Risesmart begeleidt hij executive teams en hun HR partners door de domeinen leiderschap, talent management en organisatieverandering. Als gastspreker, onder andere aan de Antwerp Management School, deelt hij zijn passie voor persoonlijk leiderschap.

Iedereen kan leiden NL
XX FOTO 52 53 EXPERT Randstad Risesmart CMYK Horizontal Blue

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER