Over talent en voetbal: it’s in the mix!

Kan je talent managen? Ik stelde de vraag enkele keren de afgelopen maand tijdens de vele interviews. Want ik was getriggerd door een uitspraak van Sabine Weishaupt (Deutsche Telekom) die me overtuigde van haar visie op leiderschap en talent management: je kan talent niet managen, je kan enkel mensen leiden.

Die gedecideerde uitspraak van Sabine Weishaupt zette me aan het denken. Hoe kan je overigens talent managen als je niet eens weet hoeveel talent er in je organisatie aan het werk is? Vele HR verantwoordelijken kunnen op die vraag immers niet echt antwoorden. Het talent in hun organisatie is doorgaans een mix van vaste en tijdelijke medewerkers. Jawel, zelfs op de conservatieve Belgische arbeidsmarkt. Het is hoog tijd dat HR hen állen betrekt in het talent management beleid, ook al gaat dat gepaard met heel wat (juridische en syndicale) uitdagingen. Daarover heeft professor Sofie Jacobs het al ook ons#ZigZagHR tijdschrift deze maand.

Het was uiteindelijk de echtgenoot die me tot het inzicht bracht dat talent management geen vies woord hoeft te zijn. Hij legde daarvoor de link naar voetbal, één van de weinige disciplines die me echt niet kunnen boeien. Goed, hij leidde me naar Alex Ferguson (van wie ik nog nooit gehoord had). Sir (jawel) Alex Ferguson begon zijn carrière als voetballer en in 1974 werd hij manager, eerst voor East Stirlingshire, later voor Aberdeen en vanaf 1986 had hij de leiding over het prestigieuze Manchester United, waarmee hij 49 prijzen won, waaronder 13 keer de Premier League en twee keer de Champions League. Voor alle duidelijkheid: in België spreken we over een trainer van een voetbalploeg, in Engeland over een manager.

Typerend aan zijn managementstijl? Discipline, controle, teamwork en motivatie, maar ook: durven delegeren, data analyse en omgaan met falen, want je verliest altijd meer dan je wint. Dat geldt in de sport, in het werk én in het leven.

Onder Ferguson, die groot belang hechtte aan een goede jeugdopleiding, maakten heel wat getalenteerde spelers hun opwachting bij United, onder wie levende legende David Beckham. Ferguson slaagde erin talent te laten schitteren én te laten doorgroeien. En hoewel hij meermaals in conflict kwam met spelers (ook met Beckham) die in onvrede vertrokken bij de club, wordt hij toch beschouwd als één van de beste voetbalmanagers aller tijden.

Ferguson werd ook geroemd om zijn tactische wendbaarheid. Niet alleen was hij te allen tijde bereid zijn team aan te passen, hij stond ook altijd open voor nieuwe ideeën. Het juiste talent op de juiste plaats op het juiste moment tegen de juiste kost, rekening houdende met de snel wijzigende context. Het is een gegeven in voetbal én in het bedrijfsleven. En de oplossing? Die zit in de juiste mix.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER