Optimisme: de beste remedie tegen coronablues op het werk

Nu de zomervakantie erop zit gaan veel werknemers terug aan de slag. 2 op de 3 zijn ervan overtuigd dat werken door corona nooit meer zal zijn zoals voorheen. De veranderingen die de pandemie teweegbracht, wegen op het optimisme van de werknemers.

1 op de 5 werknemers zegt minder optimistisch over zijn/haar job te zijn dan voor de coronacrisis. Wie echter op een positieve manier naar zijn/haar werk kijkt, slaagt er duidelijk beter in om het “nieuwe coronawerken” te omarmen.

HR-dienstverlener Tempo-Team publiceert vandaag de resultaten van haar eerste Jobtimisme- barometer, die het optimisme van werknemers meet op de werkvloer. Met een score van 7 op 10 is het niet slecht gesteld met het optimisme in het bedrijfsleven. Een kleine helft van de werknemers (41%) is zelfs uitgesproken optimistisch (een score van 8/10 of meer), terwijl bijna een kwart (22%) uitgesproken pessimistisch is (een score van 5/10 of minder).

Dat optimisme staat onder druk want 1 op de 5 werknemers geeft aan dat het sinds de coronacrisis daalde. Dit gaat samen met een kwart van de werknemers die zich minder energiek op het werk voelen en een vijfde die minder jobzekerheid ervaren. Bij iets minder dan 1/5de nam het werkplezier af.

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de optimisten** beter gewapend zijn tegen de impact van corona op de werkvloer dan pessimisten. Optimistische werknemers zeggen significant vaker dan hun pessimistische collega’s dat hun werkplezier, de sfeer tijdens het werk, de teamspirit en hun work-life balance er op vooruitgingen sinds de lockdown. Ze hebben ook meer energie, vertrouwen en zien hun toekomst positiever tegemoet.

De coronacrisis bracht veel verandering en onzekerheid op de werkvloer met zich mee. Dat zal de komende maanden zo blijven. In deze context biedt jobtimisme duidelijk meer perspectief en kansen dan pessimisme. Het is dus belangrijk dat werknemers en werkgevers inzitten op optimisme door onder meer de banden tussen collega’s aan te halen en te investeren in de werksfeer. Want het sociale aspect van werk hebben werknemers het meest gemist tijdens de lockdown. Bovendien zijn de collega’s en de werksfeer belangrijke factoren die bijdragen tot het werkplezier en dus jobtimisme. We herhalen deze meting voortaan regelmatig om de vinger aan de pols te houden.

Eddy Annys, Managing Director bij Tempo-Team.

Dit blijkt uit een online bevraging van een representatieve steekproef van 1050 werknemers en werkgevers door het onafhankelijk onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Tempo-Team in juli 2020. De maximale foutmarge van het onderzoek is 2,94%. De steekproef is representatief op taal, leeftijd, geslacht en diploma.

Wie zijn optimisme 8, 9 of 10/10 scoort is gecategoriseerd als ‘optimist’; wie zichzelf 5/10 of minder scoort is gecategoriseerd als ‘pessimist’.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER