PARTNERCONTENT

Omgaan met werkdruk: hoe je als werkgever het verschil maakt

Vandaag telt ons land een half miljoen langdurig zieken, waaronder heel wat mensen met depressies en burn-outs. Hoge werkdruk is een van de boosdoeners, zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Bright Plus bij 1200 Belgische bedienden.

Linda Cappelle, General Manager van Bright Plus: “Meer dan een derde lijdt mentaal onder de hoge werklast.”

Krapte op de arbeidsmarkt, de pensioneringsgolf, een mismatch tussen vraag en aanbod … “Dat zorgt ervoor dat er overal handen te kort zijn”, vertelt Linda. “Dus zodra iemand uitvalt, komt er nog meer op de schouders van de collega’s terecht. Zo belanden organisaties al te vaak in een negatieve verzuim­spiraal.”

“Daarnaast evolueert onze manier van werken constant”, vervolgt ze. “Denk maar aan digitalisering, automatisering van processen of het hybride werken sinds corona. Steeds opnieuw moeten wennen aan verandering, vraagt veerkracht en kan stresserend zijn.”

Aan die bredere context kan je als werkgever natuurlijk niet veel veranderen, maar je kan wel bouwen aan de motivatie en het werkgeluk van je medewerkers, benadrukt Linda. Dat gaat niet over de fruitmand of de fitnesszaal, maar over een respectvolle werkcultuur en zinvolle jobs. Die zorgen ervoor dat je medewerkers de veranderingen met een open mindset omarmen en vormen een buffer tegen werkstress.

Meet geregeld de temperatuur op

Breng eerst en vooral in kaart hoe je team eraan toe is. “Indicatoren als verzuimpercentage, verzuimfrequentie en verloop, lichten een tipje van de sluier op”, weet Linda. “Daarnaast kan je een medewerkerssurvey of groepsgesprekken organiseren: voelen je mede­werkers zich goed in hun vel? Ervaren ze hoge werk-druk? Is er voldoende flexibiliteit? Heerst er een goede verstandhouding binnen de teams? Hoe je meet, maakt niet uit. Maar doe het wel, want anders navigeer je blind.”

Creëer een veilige werkomgeving

28% van de ondervraagden in het Bright Plus- onderzoek geeft aan dat gevoelige topics moeilijk bespreekbaar zijn. En 25% vreest dat fouten tegen hen worden gebruikt. Linda: “Gebrek aan vertrouwen is een grote bron van stress. In een veilige werk­omgeving daarentegen heerst respect en wordt open gecom-municeerd. Het gevolg: medewerkers voelen zich gelukkiger.”

Maar je cultuur veranderen doe je niet op een-twee-drie. Linda: “Het gewenste gedrag in een policy gieten, is een eerste stap. Vervolgens benadruk je het belang van open communicatie, in combinatie met de nodige ondersteuning. Zo bestaan er veel goede trainingen om constructief feedback te geven, coachend leiding te geven enzovoort.”

Zinvolle jobs zijn de beste motivator

Er wordt nog veel gewerkt vanuit externe druk. Linda: “4 op de 10 werknemers werken voor een financiële beloning en 24% voelt de kritische blik van leiding­gevenden of collega’s. Die negatieve motivatie verhoogt opnieuw de druk.”

“Wie daarentegen werkt vanuit interesse of zelfs passie, is een stuk weerbaarder”, vervolgt ze. “Alleen heb je daar als werkgever niet altijd vat op. Sowieso is niet elke taak even leuk of boeiend. Wijs daarom op de zinvolheid van taken, de toegevoegde waarde die je ermee boekt voor collega’s, klanten, je team, het bedrijf, de maatschappij …”

Zet in op alle aspecten van welzijn

Mentaal welbevinden en fysiek welzijn gaan hand in hand. Toch heeft nog niet de helft van de Belgische bedrijven een structureel plan om het welzijn te bevorderen. Linda: “Veel werkgevers ondernemen acties, maar dat gebeurt vooral op buikgevoel.”

Bij Bright Plus brachten ze structuur met een welzijns­beleid rond 5 G’s. Linda: “Ons doel is om Gemotiveerde, Getalenteerde, Geïnformeerde, Gezonde en Gelukkige collega’s aan boord te hebben. Bovendien motiveren we onze medewerkers om zelf hun steentje bij te dragen. Collega’s aanmoedigen om onze e-learnings te volgen, bijvoorbeeld, of om dagelijks voldoende water te drinken.”

Ondersteun je leidinggevenden

Hun team inspireren, verbinden en coachen, elk teamlid laten groeien en intussen zelf het goede voorbeeld geven. De lat ligt hoog voor leiding­gevenden en dat blijkt ook uit de studie, weet Linda. “35% zegt dat zijn job weegt op zijn mentale welzijn, maar bij leidinggevenden is dat met 40% gevoelig hoger. Het is duidelijk: leidinggevenden hebben begeleiding nodig om hun veeleisende job uit te voeren en om hun eigen grenzen te bewaken.”

“Er is werk aan de winkel om de druk op de werkvloer beheersbaar te houden”, vat Linda de onderzoeks­resultaten samen. “Tegelijk vertelt onze studie dat ruim 2 op de 3 Belgische bedienden wel degelijk geluk haalt uit zijn job. Laat ons daarop voortbouwen met zinvolle jobs en de juiste ondersteuning. Want één ding is zeker: de hoogste kans om als team te slagen heb je met gelukkige medewerkers.”

“Meer dan 1 op de 3 bedienden lijdt mentaal onder de hoge werklast. Van de leidinggevenden zelfs 40%”

Heb jij nood aan ondersteuning om de werkdruk in jouw team te verlichten?
Neem vrijblijvend contact op met Bright Plus, ze helpen je graag verder.

Horizontal Positive Color RGB 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER