Nieuw onderzoek wijst uit: Long Covid minder grote impact op langdurig ziekteverzuim dan voorspeld

Long Covid veroorzaakt veel minder langdurig ziekteverzuim dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van externe preventiedienst IDEWE, in samenwerking met Acerta, KU Leuven en Universiteit Hasselt, bij zo’n 3.000 werknemers die een infectie (corona en andere infectieziektes) doormaakten. In slechts 1,4% van de gevallen hield een corona-infectie werknemers langer dan twaalf weken van het werk.

De impact van COVID-19 was enorm en leidde tot een grote toename van het ziekteverzuim in bedrijven. Bovendien dook met Long Covid, ook wel Langdurige COVID genoemd, een zorgwekkend fenomeen op: al snel bleek dat veel mensen – veel meer dan bij een klassieke virale infectie als de griep – weken tot maanden na een corona-infectie nog kampten met klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijn.

“Logisch dat velen toen verwachtten dat Long COVID ook een enorme impact zou hebben op het langdurig ziekteverzuim”, zegt Lode Godderis, CEO van IDEWE en professor Arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Maar daar werpt ons onderzoek een heel ander licht op.”

Het gaat om de eerste Belgische studie* die uitgaat van bewezen coronabesmettingen en zo verzuim bij zowel lichte als ernstige ziekte bestudeert. Bij 2.569 Belgische werknemers met een corona-infectie werd nagegaan of, en zo ja hoe lang, zij in ziekteverlof waren. Dat bleek bij slechts 1,4 procent van de corona-infecties langer dan twaalf weken te zijn.

“Dat is absoluut niet hoger dan bij andere, klassieke infecties zoals de griep”, vervolgt Godderis. “Als we kijken naar werknemers die in dezelfde periode een andere infectieziekte hadden, was 4,3 procent daarvan langer dan 12 weken out. Long COVID houdt dus minder mensen langdurig van het werk dan ooit gevreesd – een opvallend resultaat. Daarnaast heeft 16% van de corona-positief geteste werknemers zelfs helemaal géén ziekteverlof opgenomen, mede door de mogelijkheid om te telewerken.”

Blijven focussen op re-integratie

“Los van de resultaten van dit onderzoek moeten we proactief blijven inzetten op re-integratie,” zegt Godderis. “Long COVID en aanhoudende symptomen door andere infectieziektes hebben een grote impact op ons leven en wegen bijgevolg ook mentaal zwaar door. Zowel op bedrijfs- als op politiek niveau is er ruimte voor een scherper re-integratiebeleid dat hiermee rekening houdt en waarbij een persoonlijke aanpak centraal staat.”

*Studie uitgevoerd bij 2.569 werkers in België met een positieve PCR-test voor SARS-CoV-2 van juli 2020 tot september 2021. De steekproef is, met een oververtegenwoordiging van Vlaamse werknemers en werknemers in de social profit sector, niet representatief voor de Belgische beroepsbevolking. Het volledige onderzoek kan je hier raadplegen: Sick leave due to SARS-CoV-2 infection | Occupational Medicine | Oxford Academic (oup.com)

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER