Neuroplasticiteit: Is jouw brein een Formule 1 wagen of een tweetaktbrommer?

Wist jij dat iets nieuws leren het brein een boost geeft en dat we onze hersenen kunnen kneden? Neuroplasticiteit heet dat. Ik heb dat ontdekt tijdens de lockdown vorig jaar, naar aanleiding van een artikel dat ik gelezen had in De Tijd. We worden allemaal nieuwsgierig geboren, en ons brein is gemaakt om constant nieuwe verbindingen te maken en dus nieuwe dingen te leren.

Het kinderbrein kan je in dat opzicht beschouwen als een formule 1-wagen, die razendsnel schakelt en onbevreesd nieuwe circuits verkent. Maar hoe ouder we worden, hoe minder nood we ervaren om nieuwe dingen te leren. En voor we het beseffen, hobbelen we rond op een tweetaktbrommer op een rustige landweg.

Dat verklaart deels waarom werknemers met al wat jaren op de teller doorgaans erg goed zijn in hun vak, net omdat ze veel ervaring hebben, maar helemaal niet zo goed in het leren van nieuwe dingen. Meer nog, als ze nooit uitgedaagd werden door hun werkgever (of zichzelf!) om nieuwe dingen te leren op (of naast) het werk, werden er gedurende jaren geen nieuwe verbindingen gemaakt in hun hersenen. Op je 45ste breng je dus heel wat expertise mee voor een bedrijf, maar doorgaans heb je minder recente leerervaring en heb je je brein lange tijd niet meer gekneed.

Die leergierigheid, leerbereidheid en leervermogen zijn vandaag echter cruciaal.

Als plots van die 45-jarige medewerker verwacht wordt dat hij/zij iets nieuws leert, bijvoorbeeld tijdens of in de nasleep van de pandemie, veroorzaakt dat stress. Net zoals het stress zou veroorzaken als ze jou plots met jouw tweetaktbrommer op een formule 1-parcours zouden laten rijden.

Daarom is het zo on-waar-schijn-lijk belangrijk om je medewerkers uit te dagen om regelmatig (waarom niet elke dag?) iets nieuws te leren. En dat gaat natuurlijk ook op voor jezelf. Iets nieuws leren kan al spelend, al experimenterend, al explorerend, al reflecterend. Dat kan op het werk of daarbuiten. Leren doe je uit boeken, uit tijdschriften, uit podcasts, uit gesprekken met collega’s, met HR peers, met professionals die op het eerste gezicht helemaal niets met je eigen vakgebied te maken hebben, uit serendipity encounters, noem maar op…

Eigenlijk leren we continu. Maar het probleem is dat we ons daar doorgaans niet van bewust zijn en dat onze hersenen dus ook geen nieuwe verbindingen maken.

Daarom raad ik aan om – net zoals ik – iedere dag bewust iets nieuws te leren én op te schrijven wat je geleerd hebt. Steek al die learnings in een grote doos en open die doos na een jaar als cadeau voor jezelf.

En onthoud: alles wat je leert, dat wordt jou nooit meer afgenomen!

Lesley

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER