Door de coronaviruscrisis is telewerken het nieuwe “normaal” geworden. Het voordeel van werken op afstand is dat de werknemer niet afhankelijk is van zijn werkplek. Sommigen nemen de gelegenheid dan ook te baat om te telewerken vanuit een vakantiehuisje in de Ardennen of aan de kust. Maar moet telewerk niet verricht worden vanuit de woonplaats van de werknemer? Welke apparatuur is er nodig? En wat als de werknemer een arbeidsongeval heeft? Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional, geeft tekst en uitleg.
Moet telewerk verricht worden vanuit de woonplaats van de werknemer?
“Nee, niet noodzakelijk. Telewerk kan even goed vanuit een andere plaats dan de woonplaats van de werknemer worden verricht, bijvoorbeeld bij de ouders thuis. Als de werknemer er met andere woorden voor kiest om te telewerken vanuit een vakantiehuisje aan de kust of in de Ardennen, dan mag dat, maar hij moet wel zijn werkgever hierover inlichten. Doet hij dat niet, dan gaat men ervan uit dat de plaats waar het telewerk wordt verricht de woonplaats van de werknemer is,” zegt Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional.
Welke apparatuur is nodig om te kunnen telewerken in een vakantiehuisje?
“De telewerker heeft in een vakantiehuisje dezelfde apparatuur nodig zoals thuis. De telewerker zal dus moeten beschikken over een laptop en een internetverbinding. Hij moet er zich bij de eigenaar van het vakantiehuisje ook van vergewissen dat er een stabiele en kwaliteitsvolle internetverbinding is, zodat hij zijn werk in de best mogelijke omstandigheden kan uitvoeren. Dit is de verantwoordelijkheid van de telewerker, maar de werkgever kan hem er natuurlijk aan herinneren om zich goed uit te rusten, ook als hij niet thuis werkt.”
En het arbeidsrooster?
“Ook wanneer hij in een ontspannende omgeving werkt, moet de telewerker volgens hetzelfde rooster werken als het rooster dat hij thuis volgt. Hij moet dus bereikbaar zijn tijdens de werkuren. Een werknemer die voor zijn werk bijvoorbeeld regelmatig contact heeft met klanten, zal tijdens de openingsuren voor de klanten dus bereikbaar moeten zijn,” benadrukt Catherine Mairy.
Wat als de werknemer tijdens zijn verblijf een ongeval heeft?
Een ongeval dat tijdens het telewerken in een vakantiehuisje gebeurt, zal niet automatisch als een arbeidsongeval worden beschouwd. Het ongeval van de telewerker zal namelijk alleen als een arbeidsongeval worden beschouwd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zo moeten de werkgever en de telewerker een geschrift hebben gesloten waarin de locatie van het telewerk en de periode gedurende welke het telewerk kan worden verricht, worden vermeld. Als de werknemer het slachtoffer wordt van een ongeval op de in het geschrift vermelde plaats en gedurende de in het geschrift vermelde periode, dan zal het ongeval in kwestie als een arbeidsongeval worden beschouwd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een telewerker in de loop van de voormiddag van de trap valt in het vakantiehuisje en het geschrift duidelijk vermeld dat het vakantiehuisje de telewerkplek is en er in de voormiddag telewerk wordt verricht. Men moet er zich dus van bewust zijn dat wanneer er geen geschrift is de telewerker die een ongeval heeft zal moeten bewijzen dat het wel degelijk om een arbeidsongeval gaat.
Werkgevers waarvan de werknemers telewerken vanuit een andere plaats dan hun woonplaats worden hoe dan ook sterk aangeraden om dit aan hun verzekeringsmaatschappij “arbeidsongevallen” te melden,” besluit Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional.