Leren en ontwikkelen: dé stimulans voor de carrière van medewerkers

Griet Deca biedt in deze blogreeks ‘Try a different angle voor meer welzijn en werkgeluk’ een eigen kijk op actuele HR topics met telkens één doel voor ogen: hoe zet je je mensen centraal? Dat is niet enkel goed voor de medewerkers in je organisatie, maar ook voor het resultaat van je bedrijf.

In de steeds veranderende arbeidsmarkt speelt Learning & Development (L&D) een cruciale rol in het boeien en binden van medewerkers, én in het vormgeven van duurzame loopbanen. Dit is enkel mogelijk wanneer alle stakeholders bereid en in staat zijn bruggen te bouwen met elkaar om de meest zinvolle opleidingsinhouden en -vormen te kunnen realiseren. Wat écht het verschil maakt voor meer motivatie, retentie en werkgeluk is het durven verder kijken dan enkel functiegerichte training. L&D moet strategisch worden ingezet als katalysator voor persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling, wat zowel het bedrijf als de medewerker ten goede komt.

Enkele mogelijke invalshoeken om L&D effectief te verbinden met loopbaanontwikkeling:

Duurzame inzetbaarheid centraal

Loopbanen zijn al lang niet meer lineair. Medewerkers wisselen tegenwoordig vaker van rol, afdeling of zelfs sector dan van broek! Dit vraagt om een bredere focus op duurzame inzetbaarheid in plaats van alleen job-specifieke vaardigheden. HR kan hierop inspelen door medewerkers programma’s aan te bieden die gericht zijn op ‘future-proof’ vaardigheden, zoals leiderschap, data-analyse, en human skills zoals emotionele intelligentie bijvoorbeeld. Deze vaardigheden maken het voor medewerkers eenvoudiger om niet alleen horizontaal, maar ook verticaal of zelfs diagonaal te bewegen in hun carrière.

Leren als onderdeel van de cultuur

Het verankeren van een leercultuur in de organisatie is essentieel om het volledige potentieel van L&D te benutten. HR-professionals kunnen dit stimuleren door het creëren van een omgeving waarin continu leren wordt aangemoedigd. Denk aan het promoten van micro-learnings, peer-to-peer coaching of kennisdeling via interne communities. Een omgeving waarin fouten maken wordt gezien als leermoment, helpt medewerkers om hun comfortzone te verlaten en nieuwe dingen te proberen. Dit leidt niet alleen tot persoonlijke groei, maar draagt ook bij aan de innovatiekracht van de organisatie. Een schoolvoorbeeld hiervan is smeermiddelenfabrikant WD-40.

Individueel loopbaanpad met L&D als partner

Een gepersonaliseerd loopbaanpad geeft medewerkers de regie over hun ontwikkeling. HR kan dit ondersteunen door samen met werknemers te kijken naar hun ambities en de benodigde stappen om deze te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van persoonlijke ontwikkelplannen en 360-gradenfeedback. Een nauwe samenwerking tussen HR en leidinggevenden is hierbij van belang, zodat er ruimte wordt gemaakt voor zowel formele als informele leermogelijkheden. Bijvoorbeeld, het organiseren van een job rotatie of het aanbieden van projectmatige opdrachten buiten de eigen afdeling, kan medewerkers helpen nieuwe vaardigheden op te doen.
De grootste valkuil die hierbij moet omzeild worden, is de angst om een goede medewerker te verliezen binnen een team of zelfs binnen de organisatie. De kunst van sterk leiderschap zit in het begeleiden van medewerkers waardoor die competenties én zelfvertrouwen ontwikkelen. Misschien komen ze zo wel op het punt dat ze hun vleugels willen uitslaan. Als dat zo is, neem het dan vooral als een joekel van een compliment! En geloof in de toegevoegde waarde van een eventuele nieuwkomer (hoe moeilijk die vandaag misschien ook te vinden is).

Mentorschap en netwerken

Een laatste krachtig L&D-instrument voor duurzame loopbanen is het inzetten van mentorschap en netwerken. Koppel medewerkers aan senior collega’s of externe mentoren om hun horizon te verbreden. Dit vergroot niet alleen hun kennis, maar ook hun netwerk, wat vaak doorslaggevend is voor carrièrekansen. Dit soort programma’s versterkt de band met de organisatie en stimuleren een gevoel van continu leren en groeien.

Conclusie

L&D kan een krachtige motor zijn voor het ontwikkelen van loopbanen, mits strategisch ingezet. HR-professionals spelen hierin een sleutelrol door leerprogramma’s te koppelen aan lange termijn loopbaandoelen, en door een cultuur van groei en ontwikkeling te helpen bevorderen. Door medewerkers op die manier te ondersteunen in hun loopbaan, versterk je niet alleen hun inzetbaarheid, maar ook hun motivatie en betrokkenheid.

Meer werkgeluk voor iedereen, quoi!

En over werkgeluk gesproken…

Eind september gaat de Week van het Werkgeluk weer van start. Tijdens de week van 23 tot 27 september 2024 krijgt iedereen een uitgelezen kans om even stil te staan bij hoe gelukkig je bent in je job en/of hoe je als organisatie of leidinggevende omgaat met het werkgeluk van je medewerkers. De Week van het Werkgeluk is bedoeld om mensen en organisaties die werkgeluk belangrijk vinden samen te brengen. Om elkaar te inspireren en de handen in elkaar te slaan om werken aan werkgeluk tot de normaalste zaak van de wereld te maken. Deze week wil een echte katalysator zijn om werkgeluk overal op de agenda te zetten en verdere initiatieven aan te moedigen.

Jij doet toch ook mee?!

Griet Deca

Als Co-Founder van Tryangle heeft Griet Deca een missie van 2 millimeter: Ervoor zorgen dat jij na je werkdag naar huis gaat met je mondhoeken 2 millimeter de hoogte in. En dat zorgt voor zo’n andere wereld dan wanneer je thuiskomt met je mondhoeken die 2 millimeter naar beneden hangen…

Tryangle werkt elke dag samen met organisaties aan het welzijn en werkgeluk van medewerkers onder de vorm van training, coaching, teambuilding en advies.

www.tryangle.be

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER