PARTNERCONTENT

Inclusief ondernemerschap 2.0

Begin 2020 snakte de arbeidsmarkt naar personeel. De krapte was enorm en elke werkgever moest creatief zijn om voldoende personeel te vinden. Door de coronacrisis ziet de arbeidsmarkt er vandaag helemaal anders uit, zowel voor werkgevers als werknemers. Sommigen bleven noodgedwongen thuis, anderen staken nog een tandje bij om de groeiende vraag te beantwoorden. Ondertussen zijn we enkele maanden verder en zijn de meeste bedrijven opnieuw open én operationeel. De uitdagingen zijn niet voorbij, en toch zijn er een paar zekerheden. Bedrijven en werkgevers die vandaag inclusief ondernemen, maken meer kans op overleven. Maar inclusief ondernemen, hoe doe je dat juist?

Inclusief ondernemerschap versus diversiteit

Deze twee termen worden geregeld door elkaar gebruikt. Toch zijn er enkele verschillen. Misschien heb je een erg divers personeelsbestand, op vlak van leeftijd, geslacht, nationaliteit of sociale achtergrond. Dan ben je al goed vertrokken, want daar start het mee. Inclusief ondernemen gaat een stap verder en draait om gelijkwaardigheid en betrokkenheid. Inclusieve werkgevers leveren een bijdrage aan de arbeidsmarkt door niet enkel winst na te streven maar ook kansen te creëren voor kwetsbare werknemers.

Haal alles uit de kast

Elk talent telt. Zeker in tijden van arbeidsmarktkrapte en onzekere economische tijden. Het is daarom belangrijk om dat talent kansen te geven om zich te ontwikkelen. Denk maar aan anderstaligen, jongeren zonder diploma, 55+’ers of laaggeschoolden. Zij hebben allemaal het recht om deel uit te maken van onze arbeidsmarkt. Als werkgever sta je er niet alleen voor wanneer je beslist om iemand met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt aan te werven. VDAB en zijn partners kunnen je daarbij helpen.

Webp.net compress image 88 1

Inclusief aanwerven

Dat je niet langer moet wachten tot de witte raaf aanbelt, moeten we je niet meer vertellen. Een tijdperk is aangebroken waarin we verder moeten kijken dan het ideale plaatje, het correcte diploma, aantal jaren ervaring, … Die luxe heb je vandaag niet als werkgever. Investeren in werkkrachten die zo’n 70 of 80% matchen met je vacature, dat is de boodschap. De competentiekloof vul je in met opleidingen op de werkvloer en een klimaat van levenslang leren.
Heeft een kandidaat de juiste instelling en basiskennis, maar mist hij de nodige ervaring? Dan kan een individuele beroepsopleiding (IBO) een oplossing zijn. In enkele weken leer je de kandidaat de kneepjes van het vak. Je betaalt geen loon, maar een vast maandelijks bedrag. Slaagt de kandidaat voor de opleiding? Dan werf je meteen je ideale medewerker aan.

Anderstalig talent

Ongetwijfeld kreeg je bij vacatures al te maken met kandidaten met een beperkte kennis van het Nederlands. De juiste opleiding, de nodige ervaring, maar niet de juiste taal? Laat dat geen breekpunt vormen bij het aanwerven van de kandidaat. VDAB heeft verschillende oplossingen om nieuwe medewerkers Nederlands bij te brengen op de werkvloer. Een taalcoach van VDAB komt langs in je bedrijf. Je anderstalige medewerker en zijn of haar Nederlandstalige collega’s krijgen tips en tricks op maat en leren met elkaar communiceren.

Webp.net compress image 89

Levenslang leren

De leuze ‘jobs, jobs, jobs’ maakte de laatste maanden plaats voor een nieuwe leuze: ‘bijscholen, bijscholen, bijscholen’. De coronacrisis zat er voor iets tussen, maar ook voor de uitbraak van COVID-19 groeide de aandacht voor levenslang leren. Als werkgever, maar ook als werknemer draag je de verantwoordelijkheid om bij te blijven. De coronacrisis toonde ons dat het interessant kan zijn als werknemers de taken van anderen kunnen overnemen of taken uitvoeren die buiten hun gebruikelijke dagtaken vallen. In een steeds veranderende wereld vol technologische (r)evoluties is het belangrijk om bij te blijven.

Digital skills

De 21e eeuw vraagt om een set aan 21e-eeuwse vaardigheden. Alles om ons heen is voortdurend in beweging. We leven in een digitale wereld en zetten elke dag stappen richting meer automatisering. Jobs veranderen, sommigen verdwijnen en andere zullen er over enkele jaren helemaal anders uitzien. Er komt gigantisch veel informatie op ons af en dagelijks steken nieuwe apps en tools de kop op. Daarom kan het belangrijk zijn om digitale skills te ontwikkelen, zowel voor jezelf als werkgever als voor je personeel. Tijdens een (online) cursus of een webinar steek je op korte tijd veel informatie op, vanachter je bureau of zelfs vanuit de zetel.

Waar zit dan de winst?

Als ondernemer wil je graag winst boeken. Inclusief ondernemen vraagt een investering, zowel in tijd als in middelen, maar het levert des te meer op. Het is een veilige investering als je het ons vraagt. Wie blijvend investeert in mensen met de juiste ingesteldheid, plukt daar de vruchten van, van aanwerving tot retentie. Je hebt niet enkel de loonkostverlaging of de financiële premies die komen kijken bij het aanwerven van diverse kandidaten, maar je creëert vooral een diverse werkvloer met aandacht voor ieders talent. Je bouwt aan een werkvloer waar mensen graag werken en blijven werken. De meerwaarde is dus niet louter financieel. Een maatschappelijk verantwoorde organisatie die inclusief onderneemt boekt winst op elk vlak.

Meer informatie over al onze tools en diensten vind je op vdab.be/werkgevers.

Herbekijk hier de webinar: Een crisis, een opportuniteit 

 

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER