Ik wil je, blijf bij me, hou van me, ga nooit meer weg!

Ludo Verstraete is een bezielend spreker en schrijver over leiderschap, cultuur en HR. Voordien bouwde hij een veelzijdige HR carrière uit. Tot augustus 2022 was hij HR Director van DELA België. In november 2021 stond hij op de cover als #ZigZagHR Wijze. Momenteel schrijft hij een boek over het belang van waardering op de werkvloer, dat in het najaar van 2023 verschijnt. In de column kHRitisch bekijkt hij het #ZigZagHR thema van de maand vanuit een even puntig als prikkelend perspectief.

Zonder dat Walter Grootaers het wellicht beseft, kreunde hij al in 1990 dit uitnodigende talent acquisition & retention-refrein. Ook in 2023 blijft het aantrekken en behouden van talent voor heel wat bedrijven een grote uitdaging. Gartner voerde een survey uit bij 800 HR leaders verspreid over 60 landen met de vraag naar de top 5 prioriteiten in 2023. Daar staat employee experience op 3 en recruiting op 4. Bedrijven nemen dit dus best strategisch op in hun beleidsplan.

Hou van me! Het doet me denken aan een prijsuitreiking naar aanleiding van het event Great Place To Work. Schoenen Torfs was voor de zoveelste keer op rij gekroond tot beste Great Place To Work in België. Toen men Wouter Torfs vroeg wat nu het geheim was voor dit succes, riep hij uit: liefde! Moet je dan vanaf nu je liefde verklaren aan al je medewerkers? Zo’n vaart loopt het uiteraard niet. Maar je wil die talenten wel behouden en vermijden dat ze te vroeg weggaan. Great Place To Work-bedrijven investeren in een goede relatie tussen medewerker en leidinggevende, met aandacht voor respect, geloofwaardigheid en eerlijkheid.

Daarnaast zorgen ze ervoor dat hun medewerkers trots zijn op wat ze doen, omdat ze zinvol bezig zijn en beseffen welke bijdrage zij persoonlijk leveren aan het grotere geheel. Deze organisaties creëren een leuke werksfeer, waar collega’s elkaar graag treffen. Het is voor dit soort organisaties dat medewerkers met plezier opstaan en met veel goesting naar hun werk stappen. Zij gaan hun bedrijf niet snel verlaten. Zij voelen diepe verbinding en oprechte aandacht.

Uiteraard wil je vanuit je beleid en HR strategie de juiste dingen doen om goede talenten aan te werven en te behouden. Zo kan je in kaart brengen waarom mensen te vroeg je organisatie verlaten. Dat geeft inzicht in mogelijke actiepunten. Randstad publiceerde hier in januari 2023 nog een studie over met de zeven voornaamste redenen van vertrek: slecht management, foute bedrijfscultuur, stresspeil swingt de pan uit, gebrek aan respect, geen zinvol werk, gebrek aan autonomie en geen perspectieven. Dit zijn juist de tegenovergestelde zaken die ik beschreef voor een Great Place To Work-organisatie. Toeval? Nope!

Mijn advies voor een effectieve HR strategie die bijdraagt aan het behouden van goede medewerkers:

  • Zet in op goed leiderschap. Niet voor niets staat leiderschap op nummer 1 in de Gartner Survey als voornaamste HR prioriteit. De rol van de leidinggevende is cruciaal.
  • Voer het goede gesprek over groei en ontwikkeling, en over persoonlijke bijdrage.
  • Zorg dat je mensen voelen dat ze echt zinvol bezig zijn en mee helpen schrijven aan het succesverhaal van je organisatie.
  • Work hard, play hard: zorg voor een fijne werksfeer, inclusief aandacht voor welzijn.
  • Pas de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan toe: geëngageerde medewerkers houden van autonomie, zijn graag competent bezig en voelen zich verbonden met de organisatie.
  • Mijn credo (dat ga ik nog veel herhalen): waardering werkt! Ik bedoel niet het geschenk, wel de oprechte woorden. Gratis dus, maar onbetaalbaar.
  • Eén van de doelstellingen van je organisatie moet echt gaan over je mensen, een doelstelling waar bovenstaande punten uit voortvloeien.

Draag zorg voor je mensen. Dan lopen ze niet (te vroeg) weg.

CCaroline Dupont Photography 210917nr113753 Ludo Verstraete Dela VOORKEUR min scaled e1676445918928
Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER