HR scan voor KMO’s én een oproep aan KMO’s om minder bescheiden te zijn

We hebben het in deze aflevering van Brainpickings over de HR scan, een onderzoek van Hogeschool Gent, KU Leuven, UGent en Securex naar leiderschap, job design en HRM-praktijken in Belgische kmo’s.

Dit onderzoek brengt op een onderbouwde manier het HR beleid van KMO’s in beeld. Bedoeling is om enerzijds na te gaan welke praktijken rond HRM, job design en leiderschap gangbaar zijn in KMO’s in ons land, en anderzijds om te bestuderen onder welke voorwaarden deze praktijken kunnen leiden tot een hoog werknemerswelzijn en hoge organisatieprestaties.

Een vrij unieke samenwerking tussen twee universiteiten, een hogeschool en een commerciële partner. 53 KMO’s namen ondertussen deel aan dit onderzoek en de eerste inzichten zijn bekend.

Daarover gaat Lesley Arens in gesprek met Charlotte Malengier en Chloé Tuteleers. Charlotte behaalde haar Master Bedrijfspsychologie aan de UGent en sinds 2020 is ze aan de slag als wetenschappelijk medewerker bij HOGENT binnen het Research Centre for Sustainable Organizations. Haar onderzoeksfocus ligt op HRM en organisatieontwikkeling bij Kmo’s. Ze werkt momenteel ook aan een onderzoek naar de gevolgen van telewerk op een duurzaam HR-beleid. Chloé is verbonden aan de KU Leuven (faculteit economie en bedrijfswetenschappen) en ze gaat in het kader van haar doctoraat verder aan de slag met dit onderzoek.

Veel kijk- en luisterplezier!

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER