Hoe hoog is jouw adaptibility-quotiënt en waarom is dat belangrijk? 

In de sterk dynamische werkomgeving van vandaag is de capaciteit om snel te schakelen en zich aan te passen aan nieuwe situaties belangrijker dan ooit. Werkgevers plaatsen wendbaarheid steeds hoger op het lijstje van vereiste human skills bij het aanwerven van nieuwe medewerkers. De kans bestaat dus dat jouw AQ of adaptability-quotiënt doorslaggevend wordt bij je volgende sollicitatie. Maar wat is het adaptibility-quotiënt precies? Hoe meet je je AQ? En hoe kun je je AQ benadrukken bij een potentiële nieuwe werkgever? Internationaal recruitmentkantoor Robert Walters legt uit.

Wat is het adaptibility-quotiënt precies?

Het adaptability-quotiënt, ook wel AQ genoemd, is een maatstaf voor het vermogen van een individu om zich aan te passen aan veranderingen, nieuwe omstandigheden en onzekerheid. Het gaat echter nog een stap verder: deze term omvat ook het proactief omarmen van verandering en het benutten van de kansen die het met zich meebrengt. Met een hoog AQ ben je in staat om snel te leren, nieuwe technologieën te implementeren en creatieve oplossingen te vinden voor onvoorziene uitdagingen.

Door het adaptability-quotiënt in het aanwervingsproces te integreren, kunnen organisaties een competitief voordeel behalen: ze trekken veerkrachtige, proactieve professionals aan die de productiviteit verderzetten in periodes van verandering. Ze hebben bovendien oog voor innovatie, wat helpt om de organisatie toekomstbestendig te maken.

Hoe meet je jouw AQ?

Er zijn geen vaste regels voor het meten van het adaptability-quotiënt, en je kunt er geen waarde aan toekennen zoals bijvoorbeeld bij het IQ. Door middel van zelfevaluatie kun je echter wel een idee krijgen van je eigen aanpassingsvermogen. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Hoe leergierig ben je?
    Hou je ervan om nieuwe vaardigheden aan te leren en je kennis uit te breiden, zelfs als dit buiten je comfortzone ligt?
  • Hoe ga je om met uitdagingen?
    Hoe reageer je op onverwachte problemen op het werk? Ben je in staat om rustig te blijven en flexibele en doordachte oplossingen te bedenken?
  • Hoe ga je om met veranderingen?
    Heb je eerder in verschillende teams of projecten gewerkt? Hoe ben je omgegaan met veranderingen in de werkmethoden of teamdynamiek? Heb je misschien zelf al significante veranderingen aangebracht binnen de organisatie?

Leergierigheid, probleemoplossend vermogen, stressebestendigheid en flexibiliteit zijn allemaal kenmerken die bijdragen aan je AQ.

Hoe benadruk je je AQ?

Beschouw je jouw aanpassingsvermogen als één van jouw troeven als werknemer? Aarzel dan niet om deze human skill te vermelden op je cv. Indien je al hebt meegewerkt aan bepaalde innovatieprojecten, zoals het implementeren van nieuwe software of het optimaliseren van werkprocedures bijvoorbeeld, dan verdienen deze zeker ook een plaatsje op je cv. Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek door vooraf na te denken over situaties waarin je flexibel en creatief was bij het oplossen van problemen of het omgaan met veranderingen.

Meer dan AQ alleen

Hoe belangrijk aanpassingsvermogen en flexibiliteit ook zijn voor werkgevers, het AQ zal nooit de andere criteria waarop sollicitanten beoordeeld worden volledig vervangen. Sommige functies vergen sterke analytische skills, kritisch denkvermogen en probleemoplossende vaardigheden die eerder verband houden met het IQ of cognitief vermogen. Het EQ of de emotionele intelligentie speelt dan weer een cruciale rol in teamdynamiek en effectieve samenwerking. Het AQ valt dus niet apart te bekijken, maar voegt een extra aspect toe aan het beeld dat gevormd wordt van de kandidaat, als persoon en als werknemer.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER