Leiderschap. Je kan er boeken over schrijven, en dat wordt dan ook massaal gedaan. Delfine Van Boxlaer schreef geen boek maar een blog. Want bij #ZigZagHR laten we ook regelmatig de HR Community aan het woord. Twee pijlers zijn volgens Delfine cruciaal voor goed leiderschap: communicatie en situatie.
Dooddoeners?
Zeker niet. Want hoe evident het lijkt op papier, des te minder wordt het in de praktijk omgezet. Wie valt er omver als er tijdens een seminarie gesproken wordt over het belang van proactieve en transparante communicatie? Niemand. Maar hoeveel leiders slagen erin om dit consequent toe te passen? Weinig.
De oorzaak hiervan is niet de tegendraadsheid van onze leiders, noch een gebrek aan respect voor hun team of het feit dat ze communicatie niet belangrijk vinden.
Transparante proactieve communicatie
Volgens mij ligt vooral een vals gevoel van veiligheid aan de basis; ze willen conflict vermijden en maken het net daardoor erger. Maar vooraleer een leider geconfronteerd wordt met de gevolgen van die miscommunicatie, zijn we alweer een tijdje verder en is de link met het gebrek aan communicatie mogelijks serieus verwaterd. Dus ze trappen telkens opnieuw in dezelfde valkuil…
Situatie
Transparante en proactieve communicatie is de eerste pijler, situatie de tweede. En interpreteer dit gerust in de brede zin van het woord. Elke medewerker, elke leider-volger relatie, elke business uitdaging, elke bedrijfscultuur,… vergt een andere leiderschapsstijl. Wat we vragen van onze leiders is geen ‘walk in the park’. Het is een dagdagelijkse strijd die even simpel als uitdagend is.
En het mooie eraan is: slaag je erin, dan krijg je er heel veel voor terug. Slaag je er niet in en erken je je misstap, dan krijg je er ook veel voor terug. Slaag je er tout court niet in, dan krijg je er veel ongenoegen voor terug. Met een directe impact op de resultaten.
Communicatie en situatie zijn wat mij betreft universele en tijdloze concepten, die enkel qua nuances verschillen over generaties heen. Millenial of baby boomer: transparante en proactieve communicatie in combinatie met situationeel leiderschap werkt altijd.
Een leider goesting geven om dit als een belangrijk onderdeel van zijn/haar rol te zien, hier oprecht (leer)tijd voor vrijmaken en die leider laten genieten van de resultaten die hieruit volgen, dat is volgens mij de essentie van HR.
Delfine Van Boxlaer kwam bijna 7 jaar geleden aan boord bij FCR media. Als HR manager is ze er verantwoordelijk voor een 300-tal medewerkers.