Gevluchte Afghaanse vrouwen aan de slag als jobcoach bij Accent

Vijf vrouwen begonnen vier maanden geleden, op 30 juni 2022, aan hun opleiding in het kader van het ORIGAMI-project. Drie van hen gingen afgelopen week als Accent jobcoach aan de slag. JobRoad, een netwerkorganisatie die de boodschap ‘integratie door werk’ uitdraagt, zorgde voor de praktische organisatie van het project en de instroom en begeleiding van de kandidaat-dames. BLCC kon als professionele speler op vlak van taaltraining voor medewerkers van bedrijven flexibel inzetten op de noden van Accent en de dames. Accent stond in dit traject in voor de vakinhoudelijke opleiding. Het project werd gefinancierd door House of HR.

Accent wil met dit project inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook een concreet CSR-voorbeeld in de praktijk omzetten. Accent gelooft er sterk in dat de meest ambitieuze dromen uitgewerkt kunnen worden zolang de wil er maar is. Daarom werd een aangepast opleidingsprogramma uitgetekend.

De eerste stap in dat proces was een intensieve taaltraining tijdens de zomermaanden om het niveau A2 te halen en een opvolgtraject waardoor ze ondertussen een functioneel niveau B1 hebben bereikt. Ondertussen startte ook een vakinhoudelijke opleiding in het interne opleidingscentrum van Accent. Daar leerden de vrouwen alle taken aan die een jobcoach moet aanleren bij het begin van job: hoe de sector werkt, hoe Accent werkt, hoe je kandidaten screent en hoe de sociale wetgeving in elkaar zit.

Accent toont hiermee aan dat voorafgaande skills niet nodig zijn, en dat die on-the-job aangeleerd kunnen worden. Het bedrijf gelooft in kansen geven en zo talent ontdekken, ontplooien en ondernemerschap stimuleren.

De vrouwen moesten hun leven in Afghanistan achterlaten omdat het regime hen niet toeliet om hun dromen verder na te jagen. Accent hoopt met dit project te kunnen bijdragen aan de ontplooiing van de talenten van deze vrouwen en hen de kans te bieden om hun leven zelf in handen te nemen en ondernemer van hun eigen leven te worden en te blijven.

De vrouwen zelf hebben zich sterk ingezet tijdens de opleiding en kijken nu uit naar de volgende stap, aan de slag gaan als jobcoach. Een van hen is Razia Arefi, die opstart in het Accent Foreign kantoor in Kortrijk. Razia is dankbaar voor de kans die ze gekregen heeft omdat ze nu financieel op eigen benen kan staan en niet langer afhankelijk is van het OCMW. Met de taal en nu ook een job is dit de ideale weg tot echte integratie. Ze hoopt vanuit haar functie als jobcoach lotgenoten te kunnen helpen kansen te geven om haar voorbeeld te volgen om te werken aan hun toekomst in België.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER