Frederik Anseel zoekt partners voor onderzoeksproject ‘Future Work Self’

Toen Frederik Anseel vorig jaar de eer had de Britse koningin Elizabeth te ontmoeten, had ze maar één vraag: “Hoe bereidt u jonge mensen voor op een toekomst waarin ze voortdurend van job en misschien zelfs van loopbaan moeten veranderen?” De vraag klonk grappig uit de mond van iemand die al 67 jaar dezelfde job doet. Maar ook de Queen ziet natuurlijk hoe door technologische vernieuwing bepaalde menselijke vaardigheden overbodig worden.

Op de breuklijnen van verandering krijg je bovendien vreemde situaties. Op het moment dat mensen ontslagen moeten worden bij een bedrijf moeten er in datzelfde bedrijf ook nieuwe mensen aangeworven worden. Het gelijktijdig komen en gaan wringt met ons rechtvaardigheidsgevoel. Wat doe je met de mensen die niet meer de juiste vaardigheden hebben?

‘Reskilling’ lijkt het nieuwe toverwoord.

Zoals je een auto binnenbrengt voor onderhoud gaat de werknemer door een intensieve training en krijgt hij daar de nieuwste vaardigheden aangeleerd. Dat wordt het beeld van de levenslanglerenwerknemer uit de toekomst – wekelijks een klik, een update en hup, hij kan er weer tegenaan.

Dat is te simpel natuurlijk.

Mensen komen met eigen ambities, angsten en dromen. Ze zíjn vaak hun werk, hun werk is hun identiteit. Reskilling is te oppervlakkig. Keep on moving, klinkt het, maar waarheen? Wie ben ik en wie kan ik nog worden? Wat zal ik nog waard zijn? En voor wie? Ben ik nog dezelfde persoon als ik deze job niet meer doe?

Toponderzoekster Karoline Strauss bedacht hiervoor het concept ‘Future Work Self’: hoe denk je over je eigen professionele identiteit in de toekomst? Zie je maar één mogelijk pad voor je, of zijn er verschillende onbewandelde paden die elkaar kruisen? Welke levens kan je nog leven en waar haal je dan zelfwaarde uit? Pas als je dat helder krijgt voor jezelf, ga je iets ondernemen om dat toekomstbeeld ook waar te maken. Identiteit komt eerst, vaardigheden later.

Samen met Strauss ontwikkelt Frederik Anseel nieuwe methodes om mensen te helpen die toekomstige identiteit in kaart te brengen.  En hij zoekt partners voor het nieuw onderzoeksproject ‘Future Work Self’.

  • Denk je als organisatie na over de toekomst van je medewerkers?
  • Jezelf heruitvinden gaat niet vanzelf.
  • Frederik Anseel ontwikkelde een nieuwe methode om mensen te helpen plannen voor de toekomst.

Wie interesse heeft kan contact opnemen met Frederik Anseel via mail: [email protected]

Deze tekst is grotendeels overgenomen van deze column die Frederik Anseel schreef voor de Tijd op 4 april 2019.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER